Kultura

Na Sajmu knjiga u Frankfurtu se predstavili autori iz Niša

Udruženje pisaca „Sedmica“ književna zajednica Udruženja književnika Srbije je i ove godine organizovalo Oktobarski salon knjiga u vreme održavanja Sajma knjiga u Frankfurtu kojom prilikom se okupio veliki broj članova i gostiju iz cele Evrope i Srbije, ponajviše Srba, a bili su tu i pisci iz Makedonije i Nemačke. Književni stvaraoci iz Niša imali su veoma zapažene nastupe.

Svoja dela nastala između dva sajma predstavili su Violeta Jović književnica, Milorad Doderović novinar i pisac, Milica Radulović pisac i direktor Pozorišta lutaka u Nišu, Srđan Aleksić advokat i publicista, kao i Miroslav Jović izdavačka kuća „Svici“.

Foto: privatna arhiva

Tako je Violeta Jović predstavila svoj roman „Bivalvia“ i knjigu priča na dijalektu „Dume za svaki d`n“ izdavača Svici Niš (podržana od strane grada Niša), roman za decu „Aris bez totela“ izdavača Booklend i Zbornik Medijana festivala dečjeg stvaralaštva i stvaralaštva za decu. Milorad Doderović je govorio o romanu „Hodžina kći“ suizdavača Sedmica Frankfurt i Svici Niš i knjizi „Sedma sila bez krila“ suizdavača Prometej Novi Sad i Svici Niš. Milica Radulović je prikazala svoja dva romana „Molitva za dvoje“ i „Nauči me da volim“ izdavača Pipress Pirot i predstavila Pozorište lutaka u Nišu. Srđan Aleksić je govorio o knjizi „Godine ćutanja“ i filmu „Uran 238“.

Foto: privatna arhiva

“Prvog dana boravka upriličen je prijem u Generalnom konzulatu Srbije u Frankfurtu i susret sa generalnim konzulom Brankom Radovanovićem. Istovremeno je u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije i Privrednom komorom priređeno književno veče na temu – „Prevođenje kao vrsta kulturne diplomatije”. Predavanje su u velikoj sali konzulata održali Robert Hodel, profesor Instituta za slavistiku u Hamburgu i dr Dragana Grbić, naučni saradnik Instituta za slavistiku u Kelnu. Oni su kroz razgovor predstavili dela Dositeja Obradovića i Ive Andrića.  Drugog dana je na nacionalnom štandu Srbije na Sajmu knjiga u Frankfurtu priređen susret učenika i nastavnika srpske dopunske škole iz Hesena sa predstavnicima Ministarstva kulture i informisanja Srbije i piscima za decu iz Srbije pod imenom “JEZIK NAM JE OTADŽBINA””, rekao je Niškim Vestima Miroslav Jović, pr Agencije “Svici”.

Foto: privatna arhiva

Posebnu čast da na nacionalnom štandu predstave akciju Negujmo srpski jezik koju organizuje Ministarstvo kulture i koja je jedna vrsta poziva na ispravno korišćenje srpskog jezika, gramatike i ćirilčnog pisma, našeg kulturnog identiteta, što je za decu u dvojezičnoj sredini dodatno važno imali su pisci za decu, Violeta Jović iz Niša i Dejan Aleksić iz Kraljeva, koji su u interaktivnom programu uključili decu u zajedničku predstavu, pa su učenici bili i publika i glumci.

Udruženje pisaca „Sedmica“ književna zajednica Udruženja književnika Srbije, svake godine u vreme održavanja Sajma knjiga u Frankfurtu, organizuje OKTOBARSKI KNJIŽEVNI SALON.
Da svoje stihove govore i priče kazuju, a ponajviše da čuju najnovija ostvarenja kolega po peru i lepoj reči okupili su se pesnici iz svih krajeva Evrope.

“I ovom prilikom su gosti iz Niša imali posebno mesto i priliku da predstave svoje stvaralaštvo i nova dela objavljena između dva Književna salona. Izuzetno topao prijem izgovorenih reči Violete Jović, Milorada Doderovića, Milice Radulović, Srđana Aleksića i Miroslava Jovića je potvrdio blisku povezanost sa našim stvaraocima iz dijaspore”, ističe Jović.

Foto: privatna arhiva

Ovo gostovanje je nastavak prošlogodišnjih zajedničkih aktivnosti kada je uz podršku Grada Niša objavljen zbornik „Sedmica na Nišavi“ u kome su zastupljeni autori iz dijaspore i Niša. Zahvaljujući ljudima poput Ljubiše Simića predsednika Udruženja „Sedmica“, Slavice Mastikose potpredsednice i Zlate Ikanović sekretara, kontakti između Frankfurta i Niša jačaju iz godine u godinu. Na taj način dajemo značajan doprinos očuvanju maternjeg jezika, srpske kulture i identiteta u rasejanju, boljoj afirmaciji srpskih pisaca, stvaralaca iz Niša i zbližavanju matice, Grada Niša i dijaspore. U prilog ovome govori i dogovor o gostovanju Pozorišta lutaka iz Niša u Frankfurtu sledeće godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com