Ekonomija

Na proleće počinje izgradnja novog mosta u Tvrđavi

Pre nedalju dana drveni most u niškoj Tvrđavi kod Rovčeta koji vodi do Gradskog polja i Tehničkih fakulteta je zatvoren jer nije u potpunosti sigiran za pešake, kaže Nebojša Lović, direktor Direkcije za izgradnju grada. On dodaje da deo mosta, odnosno polovina mosta, može da se koristi, ali da je polovina opasna za prolazak pešaka i to je sada jasno obeleženo.

I pored toga što je rizično kretati se preko drvenog mosta, studenti i srednjoškolci ga i dalje koriste da bi skratili put do fakulteta i centra grada. Lović dodaje da će rekonstrukcija mosta koštati do 200.000 dinara. Procena je da će materijal da košta između 50 do 100.000 dinara, ali to nije konačna cifra, ali ovoj cifri treba dodati i cenu izvođača. O tome koliko će koštati izgradnja novog mosta još je rano govoriti.

“Za par dana krenućemo sa rekonstrukcijom mosta do proleća. Na proleće, odnosno početkom nove budžetske godine raspisaćemo javnu nabavku i izgradićemo novi most”, kaže Lović. “Novi most će biti na istom mostu i pretpostavljam da će biti sličan ovom, ali do tada  da bi most mogao da se koristi zamenićemo sekundarne nosače  koji su stradali i zbog kojih je ceo most nesiguran za uputrebu”.

Prema Lovićevim rečima novi sekunadrni nosači su već naručeni, šest ih je komada i oni se rade. U pitanju je lepljeno laminirano drvo i tu vrstu materijala ne proizvodi niko u Nišu pa su prve stanice za porudžbinu bile Pojate ili Sremski Karlovci.

Nebojša Lović, direktor Direkcije za izgradnju grada Niša; Foto: V. P.

“Odlučili smo se za Pojate jer su bliže i nadam se da ćemo za neki tri do četiri dana dobiti materijal, a obezbedili smo i izvođača koji će uraditi rekonstrukciju”, kaže Nebojša Lović. “Za sedam do osam  dana most ćemo dovesti u sigurno stanje da može da se koristi do proleća, a na proleće  is a prvim lepim danima raspisaćemo nabavku za novi most. Možda već od januara”.

Dok traje rekonstrukcija mosta, tih nekoliko dana, on će biti zatvoren za pešake. Prolaznici će koristiti pomoćni prolaz koji se nalazi pored mosta.

“Mada je deo mosta  siguran za prelazak, naš je predlog da prolaznici, ipak, korsite alternativne prolaze”, dodaje Lović.

Most u Tvrđavi kod Rovčeta sagrađen je pre 1984.godine.

Drveni most u Tvrđavi nebezbedan za pešake, iz Direkcije za izgradnju grada poručuju da će vrlo brzo biti saniran

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com