Hronika

Na pomolu rasplet za smrt devetnaestogodišnjeg Željka Ristića

Forenzičar Zavoda za sudsku medicinu u Nišu dr Dejan Šorgić potvrdio je u Višem sudu u Nišu da masovne fleke na trenerici M.D. potiču od povraćanja, a ne od prašine ili blata i da se uglavnom sve nalaze sa desne strane donjeg i gornjeg dela trenerica.

Šorgić je svedočio na sudu kako bi izložio rezultate dopunskog forenzičkog veštačenja koje je predsednik sudskog veća Mirko Draškovć naložio kako bi se sa sigurnošću ustanovilo ko je vozio automobil kojim je usmrćen Željko Ristić (19).

Optužnicom Višeg javnog tužilaštva u Nišu teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nesreći na teret je stavljeno M. P. (40) iz Šainovca, koji je, prema navodima tužbe, vozeći sa 2.27 promila alkohola u krvi, brzinom od 70 kilometra na čas na delu puta gde je ograničenje 50, vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka nanevši mu smrtonsone povrede, a zatim se udaljio sa mesta nesreće.

Nesreća se dogodila 28. decembra 2021. godine oko 22.30 časova, kada se mladić vraćao kući nakon odrađene druge smene u fabrici.

Međutim, tokom postupka, odbrana je uspela da kod suda izazove sumnju da je na optuženičkoj klupi pravi krivac za nesreću, tvrdnjama da je kolima M.P. u momentu nesreće upravljao njegov prijatelj M.D.

Iz tog razloga, umesto da objavi presudu što je bilo zakazano za 25. oktobar, sud je odlučio da ponovo otvori glavni pretres kako bi se izveli dodatni dokazi, prvenstveno analiza bioloških tragova koji bi pokazali gde su u vreme nesreće sedeli oni.

M. P. je na suđenju negirao da je bio za volanom automobila. Isticao je da je za volanom bio M.D. a da je on bio toliko pijan da je veći deo puta povraćao, a potom se i onesvestio od alkohola.

M.P. se u završnoj reči zakleo decom da on nije vozio auto koji je usmrtio Ristića.

„Imam troje dece, dabogda ih svo troje stavio u kovčeg ako sam ja vozio automobil. A onome ko je vozio, dabogda mu se zatvorila kuća”, rekao je M.P.

M.Disić. je prijavio M.P. kao vozača koji je izazvao udes je, međutim, odbacio sve optužbe nazvavši ga „lažovom i sramotom za ljudski rod“.

M.P. advokat okrivljenog posebno je insistirao na veštačenju trenerice koju je u momentu nesreće nosio M.D. uz objašnjenje da će, ukoliko se nalazio na mesu suvozača kao što tvrdi, imati fleke od povraćanja na levoj strani trenerice, a da će fleke biti sa desne strane ukoliko se nalazio na mestu vozača.

Forenzičar Šorgić je kazao da je veštačenje fleka na trenerici pokazalo da masovne fleke imaju DNK profile, što upućuje da se radio o povraćanju, jer da se radi o blatu ili prašini DNK profila ne bi bilo.

Šorgić je rekao da je analiza pokazala da je u tom uzorku sa M.D. trenerice trag M.P. dominantniji.

Suđenje za smrt nesrećnog mladića biće nastavljeno 23. februara kada će o dodatnom veštačenju bioloških tragova forenzičaru imati priliku da postavljaju pitanja advokati i tužilac Višeg javnog tužilaštva.

Sudija Mirko Drašković uvažio je predlog advokata porodice nastradalog Željka Dušana Bobolkova da na sledećem ročištu bude saslušan i M.D..

Drašković je rekao da će on biti saslušan nakon što advokati i tužilac postave pitanja veštaku. Branilac
M.P. bio je protiv novog svedočenja uz obrazloženje da je do sada više puta saslušavan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com