DruštvoLica Niša

Na pijaci „Bubanj“ bundeva od čak 37 kilograma

Zahvaljujući poljoprivrednom proizvođaču iz Pasi Poljane Slobodanu Stojanoviću na pijaci „Bubanj“ ili popularnoj „Moravskoj pijaci“ našla se ovih dana i pečenka teška 37 kilograma.

Stojanović je pečenku ili belu bundevu isekao na komade i tako prodao kupcima, jer teško da bi se bilo ko odlučio da je celu kupi. Stojanović je rekao da je seme bundeve zasadio na zemljištu koje sadrži humus i pregorelo stajsko đubrivo, na mestu gde ima dosta sunca.

Tokom leta je biljku redovno zalivao i to samo u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satim, zbog visokih dnevnih temperatura i zagrejanosti biljke tokom dana. Kako je kazao, nije koristio nikakvo sredstvo protiv bolesti, kao ni za prehranjivanje i pojačani rast. Bio je i sam iznenađen veličinom ploda. Uz pomoć ukućana bundevu je ubrao i izmerio, a na veliko iznenađenje svih njih, skla na vagi je pokazala 37 kilograma.

Foto: D. Vidojković

Pečenka ili bela bundeva omiljena je poslastica naših ljudi u zimskom periodu, a po tradiciji se nalazi i na trpezi za Badnje veče. Lekari je preporučuju u ishrani jer sadrži dosta beta karotina koji štiti ćelije od oštećenja. Doprinosi smanjenju rizika od pojave raka grla, jednjaka, želuca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com