Sport

Na osunčanom vrhu Sokolov kamen

Planinarsko društvo “Preslap” uspešno je, u nedelju, 11. aprila 2021. godine, organizovalo uspon na vrh Sokolov kamen, visok 1523 metra, na Suvoj planini. Izuzetno lep, prolećni, osunčani dan, na pravi način iskoristilo je sedamdesetak planinarki i planinara i savladalo trasu uspona od izletišta Bojanine vode, preko “kraljevog puta”, do prevoja Devojački grob, i dalje do vrha Sokolov kamen.

Vrh Sokolov kamen, oštar i kamenit, odličan vidikovac, jedno je od najatraktivnijih odredišta na planinama na jugu Srbije.

Foto: PD Preslap

Od izletišta Bojanine vode, trasa u uspona deli se ne tri celine. U prvom delu se ide širokim putem, sve do “kraljeve češme”, koja je nedavano obnovljena, a posvećena je kralju Milanu Obrenoviću, oslobodiocu Niša. Zatim se ide znatno strmijom i užom stazom, koja je nazvana “kraljev put”, opet po Milanu Obrenoviću, koji se ovom deonocom, u proleće 1878. godine, popeo na Trem, najviši vrh Suve planine.

Foto: PD Preslap

Kako se “kraljev put” nalazi na severnom delu Suve planine, ovde je ostalo i snega i blata, a uzana staza je bila u određenoj meri i zahtevna za prelazak, zbog mogućeg otklizavanja. Zahvaljujući strpljenju i poštovanju uputstava vodičkog tima, savladana je i ova deonica, i družina je izašla na prevoj Devojački grob, koji razdvaja vrhove Trem i Sokolov kamen.

Foto: PD Preslap

Već od prevoja, pa sve do Sokolovog kamena, snega nije bilo, a Suva planina bila je okupana suncem. To je dodatno motivisalo družinu da se uz izuzetno lepo raspoloženje popne na Sokolov kamen.

Foto: PD Preslap

Sa Sokolovog kamena, svi su uživali u panoramskom pogledu na grad Niš i brojne planine svuda unaokolo: Babičku goru, Seličevicu, Svrljiške planine, Staru planinu, Jastrebac, Kopaonik, Kukavicu, Radan, Ostrozub, Čemernik, Vardenik.

Foto: PD Preslap

Naspram Sokolovog kamena ukazao se i belopalanački greben Suve planine, sa vrhovima Divna Gorica i Rženac.. Osunčani vrh Sokolov kamen motivisao je planinarke i planinare da uživaju u svakom trenutku provedenom na ovoj zavidnoj nadmorskoj visini. U povratku se išlo istom trasom.

Foto: PD Preslap

Poseban oprez ponovo je bio neophodan na još uvek klizavom “kraljevom putu”. Vodički tim je u svakom trenutku bio spreman da pomogne svakom učesniku, da savetuje i motiviše, a vodički tim akcije činili su Vladimir Mitrović i Uglješa Đorić.

Foto: PD Preslap

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com