Zdravlje

Na ORL klinici nema ni jednog onkološkog pacijenta na listi čekanja. Svi operisani

“Hvala lekarima što su mi spasili život”, ovo je Niškim Vestima rekao pacijent ORL klinike Ivan Stanojević iz Surdulice koji je sa gušenjem u petak hitno iz Vranja poslat u ovu nišku kliniku.

“Imao sam veliko gušenje. Istog momenta su me operisali i spasili mi život. Hvala svima, ne znam šta drugo mogu da kažem”, jedva čujnim glasom nakon operacije rekao je ovaj pacijent jer će kanilu morati da nosi još jedan izvestan period.

On je imao maligni tumor grkljana. Došao je iz Zdravstvenog centra Vranje u petak, odmah mu je urađena prva intervencija disajnih puteva i otklanjanje karcinoma.

“Ti pacijenti ne smeju da čekaju, jer može da se bolest razvije i da i sa operacijom ima lošu prognozu. Poenta hirurškog lečena je što pre operisati tumorskog pacijenta da se tumor ne bi proširio i poslao neku mikrumetastazu na vratu ili neki drugi udaljeni organ na telu”, rekao je direktor ORL klinike prof. dr Dušan Milisavljević Niškim Vestima.

Milisavljević je objasnio da uprkos činjenici da su lekari ove klinike od početka pandemije pružili podršku u zajedničkom zbrinjavanju kovid pacijenata u Kliničkom centru u Nišu, sve vreme su radili i urgentne intervencije i zbrinjavanje i lečenje pre svega onkoloških pacijenata.

“U prvom talasu niški Klinički centar je najviše bio opterećen inficiranim pacijentima, tako da su u samom startu  i četiri naša lekara bila u kovid klinikama, sve naše medicinske sestre su radile u kovid bolnicama, kao i serviri i čistači. Mi smo uprkos posvećenosti u pružanju pomoći inficiranim pacijentim, u prvom talasu ne znajuću sa kakvim se virusom susrećemo, obezbedili nesmetan rad i pružanje orl usluga na našoj klinici. Smanjenim kapacitetom, sa pet instrumentarki i desetak lekara koja su nam ostala u rasporedu, omogućili smo sve urgentne intervencije, tako da trenutno kod nas liste čekanja ne postoje”, istakao Milisavljević.

Foto: V.M.

Onkološki pacijenti jesu ozbiljan problem. Većina tih pacijenata bi verovatno preživela koronu, ali svoj tumor sigurno ne. Radi se o malignim tumorima glave i vrata koji ako se ne operišu na vreme pacijent će izgubiti život.

“Ako se ne operišu na vreme možete da dođete u situaciju da od jednog operabilnog tumora i situacije koju ste mogli da rešite hirurški, dođete u situaciju da taj pacijent izgubi život, odnosno da se njegova bolest proširi prvo na lokalne organe, linfne čvorove na glavi i na vratu, a u nekim situacijama i na udaljene organe, kao što su pluća, pankres i jetra”, objašnjava Milisavljević.

Prof. dr Dušan Milisavljević, direktor ORL klinike

Prvi čovek ORL klinike kaže da su od samg starta pandemije vodili računa o ovim pacijentima, bili u kontaktu sa njima, održavali redovne onkološke konzilijume, tako da su i u martu i aprillu imali pacijente koje suo slali i na zračnu i na citostatsku terapiju sa željom da tim pacijentima poklone najviše pažnje.

“Sa padom broja inficiranih mi smo po ubrzanom protokolu, doneli odluku da pojačamo mere predostrožnosti za njihovo lečenje. Samo ih je jedna sestra previjala, za to vreme nije imala komunikaciju sa drugim sestrama i ostalim zapošljenima. Takođe je jedan mlađi lekar na specijalizaciji bio posvećen samo tom poslu previjanja. Pacijenti su bili u odvojenim sobama, samo smo u jednom trenutku imali dvojicu pacijenata u jednoj sobi. Stvarno sam zadovoljan i srećan jer smo uspeli da najtežim pacijentima pružimo maksimalnu negu i bezbedan operativan period lečena u ORL klinici Kliničkog centra u Nišu”, kazao je dr Dušan Milisavljević.

To potvrđuje i pacijent koji je operisao tumorsku promenu na vratu. Njemu su skinuti konci i danas ide svojoj kući.

Nikola Đorđević, pacijent

“Operacija je bila zakazana za april, međutim zbog kompletne situacije operisan sam sada. Nisam imao bolove, već neku promenu koja je samo narastala, sada mi je bitno samo da se taj zdravstveni problem rešio”, rekao je pacijent Nikola Đorđević.

Prilikom prijema u Klinički centar svim pacijentima su rađene serološke provere i imunoglobulin M, kako bi se utvrdilo da li pacijent ima akutnu infekciju covid 19. U nekim slučajevima rađeni su i PCR testovi.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com