DruštvoVirus KoronaZdravlje

Na niškom Keju lekari i mladi razgovoraju o koroni

“Mladi ljudi poštuju sve mere koje su donete, ondi shvataju koja je opasnost od virusa korone, ali su oni u godinama kada im je potrebno druženje, kada žele da se vide sa svojim vršannjicama. Dugo su i oni bili odvojeni od vršnjaka. Imali su onlajn nastavu, onlajn su polagali ispite, onlajn se prijavljivali za fakultete, na isti način su polagali i ispite. Sada se sve to završilo i sada ne mogu sedeti kod kuće i to je potpuno razumljivo”, kaže dr Slađana Majkić, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika čiji lekari dolaze na Kej u večernjim satima i edukuju mlade kako da se zaštite od korone i kako štiteći sebe oni štite i svoje najbliže.

Akcija koju sprovodi ova zdravstvena ustanova jedinstvena je u Srbiji i jedna je od odluka Gradskog štaba u Nišu. Potaknuti činjenicom da se veliki broj maldih okuplja na Keju pored Nišave, članovi Štaba su predložili da lekari na terenu edukuju mlade u cilju sprečavanja širenja korona virusa i očuvanja zdravlja.

“Kako smo krenuli sa ovom aktivnošću primetili smo da mladi dosta znaju o virusu, o načinu zaštite, o merama koje su propisane. Oni u većini slučajeva nose maske i dezinvekciona sredstva za ruke koja koriste”, kaže Majkić.

Foto: V.P.

Druženje ponekad zna da ih ponese pa zaborave na oprez I zato ih treba podesćati na to.

“Oni nose maske ali ne na orvorenom i ne na Keju, ali 90 odsto njih ima maske u džepu.Imaju dezinfekciona sredstva u malim pakovanjima, tečna ili gelove, i jako dobro su informisani o kovidu. Međutim,kada su na jednom mestu njih ponese druženje i oni žele da su blizu jedan drugom.Oni ne mogu da razgovaraju sa distance od 1,5 metara, a opet Kej je mali da primi sve te mlade ljude koji dolaze. Na nama je da ih edukacijom koju sprovodimo malo osvestimo”, kazala je Majkić.

 

Foto: V.P.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Ovo bi trebalo da rade samo lekari koji to žele. Po naredbi niti je ok da rade, niti može ikog da ubedi i objasni onaj koji neće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com