DruštvoVirus KoronaZdravlje

Na niškom Keju lekari i mladi razgovoraju o koroni

“Mladi ljudi poštuju sve mere koje su donete, ondi shvataju koja je opasnost od virusa korone, ali su oni u godinama kada im je potrebno druženje, kada žele da se vide sa svojim vršannjicama. Dugo su i oni bili odvojeni od vršnjaka. Imali su onlajn nastavu, onlajn su polagali ispite, onlajn se prijavljivali za fakultete, na isti način su polagali i ispite. Sada se sve to završilo i sada ne mogu sedeti kod kuće i to je potpuno razumljivo”, kaže dr Slađana Majkić, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika čiji lekari dolaze na Kej u večernjim satima i edukuju mlade kako da se zaštite od korone i kako štiteći sebe oni štite i svoje najbliže.

Akcija koju sprovodi ova zdravstvena ustanova jedinstvena je u Srbiji i jedna je od odluka Gradskog štaba u Nišu. Potaknuti činjenicom da se veliki broj maldih okuplja na Keju pored Nišave, članovi Štaba su predložili da lekari na terenu edukuju mlade u cilju sprečavanja širenja korona virusa i očuvanja zdravlja.

“Kako smo krenuli sa ovom aktivnošću primetili smo da mladi dosta znaju o virusu, o načinu zaštite, o merama koje su propisane. Oni u većini slučajeva nose maske i dezinvekciona sredstva za ruke koja koriste”, kaže Majkić.

Foto: V.P.

Druženje ponekad zna da ih ponese pa zaborave na oprez I zato ih treba podesćati na to.

“Oni nose maske ali ne na orvorenom i ne na Keju, ali 90 odsto njih ima maske u džepu.Imaju dezinfekciona sredstva u malim pakovanjima, tečna ili gelove, i jako dobro su informisani o kovidu. Međutim,kada su na jednom mestu njih ponese druženje i oni žele da su blizu jedan drugom.Oni ne mogu da razgovaraju sa distance od 1,5 metara, a opet Kej je mali da primi sve te mlade ljude koji dolaze. Na nama je da ih edukacijom koju sprovodimo malo osvestimo”, kazala je Majkić.

 

Foto: V.P.

Ključne reči

Povezane vesti

Jedan komnetar

  1. Ovo bi trebalo da rade samo lekari koji to žele. Po naredbi niti je ok da rade, niti može ikog da ubedi i objasni onaj koji neće.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close