Društvo

Na niškom aerodromu počela izgradnja nove terminalne zgrade

Na niškom aerodromu “Konstantin Veliki” danas je počela izgradnja nove terminalne zgrade površine 7.700 kvadrata.

Kamen temeljac objekta čija je vrednost nešto više od 11 miliona evra postavili su ministar gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktor Javnog preduzeća “Aerodromi Srbije” Mihajlo Zdravković i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Momirović je rekao da će nova terminalna zgrada značiti “milione novih putnika”, odnosno milione ljudi koji će doći i upoznati se sa “čarima” ne samo Niša, nego celog juga Srbije.

“Naš cilj je da imamo milion i po putnika godišnje. U najbolje vreme 2019. godine na aerodromu u Nišu bilo je nešto više 400.000 putnika”, izjavio je Momirović.

Veći broj putnika na aerodromu, dodao je Momirović, značiće otvaranje novih radnih mesta u Nišu, ali će i sama izgradnja terminalne zgrade značiti otvaranje više hiljada novih radnih mesta.

Direktor “Aerodroma Srbije” Mihajlo Zdravković rekao je da će nova terminalna zgrada biti završena marta 2024. godine.

Zdravković je izjavio da će biti rekonstruisana i stara terminalna zgrada, tako da će zajedno sa novom zgradom imati nešto više od 10.000 kvadrata.

“Novi deo zgrade biće namenjen odlazećim putnicima. Imaće deset ‘čeking’ šaltera, a maksimalno čekanje u redu biće deset minuta. Na spratu pristanišne zgrade nalaziće se komercijalni prostor sa prodavnicama, barom i restoranom”, kazao je Zdravković.

Za sve vreme izvodjenja radova, dodao je on, aerodrom u Nišu će normalno funkcionisati, kao i da se sa nadležnim ministarstvom intenzivno radi i na novim projektima na aerodromu “Konstantin Veliki”.

“Radimo na projektu sanacije poletno-sletne staze, na proširenju platforme za parkiranje vazduhoplova sa četiri na devet mesta, na projektu izgradnje rulne staze od 65.700 kvadrata, kao i na parternom uredjenju čitavog kompleksa”, izjavio je Zdravković.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je istakla da je krajem prošle godine obeleženo 35 godina postojanja niškog aerodroma, kao i da “sada vidimo” koliko je odluka države i Skupštine grada Niša o preuzimanju aerodroma “Konstantin Veliki” bila ispravna.

Dodala je da su ulaganja u aerodrom velika i da daleko prevazilaze mogućnosti grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com