Društvo

Na niškim ulicama 2.500 pasa lutalica

Na ulicama grada Niša trenutno je evidentirano oko 2.000 do 2.500 pasa lutalica, a posebno je zabrinjavajući podatak da ih najviše ima i kreću se u čoporima uglavnom oko škola i u parkovima gde ima najviše dece.

Za zbrinjavanje pasa ulutalica zadužena je služba ZOO higijene JKP „Mediana“ koja brine o tome da psi sa gradskih uluca, trgova i parkova budu adekvatno zbrinuti, vakcinisani, čipovani i sterilisani, ali nakon toga i vraćeni tamo gde su uhvaćeni. Ovakvo postupanje ne smanjuje broj pasa bez vlasnika koji lutaju gradom, kao ni njihovu agresovnost koja može za krajnji ishod da ima i napad na građane.

Prema prijavama građana pasa lutalica najviše ima upravo na mestima gde najviše ima i dece. U parkovima i u blizini škola i vrtića. Samo pre nekoliko dana ZOO služba je uhvatila osam pasa u parku Čair i ulici sestre Baković gde ih ima i najviše. Oni su zbrinuti na odgovarajući način u prihvatilištu, gde će, prema rečima nadležnih, biti malo duže zadrženi kako bi se smanjio njihov broj na ovim mestima.

Grozdan Mitić, rukovodilac ZOO higijene JKP Mediana

„Naša obaveza je da pse koji lutaju ulicama uhvatimo, da ih vakcinišemo, čipujemo i sterilišemo, a potom vratimo u njihovo stanište što ne rešava njihov broj na javnim mestima“, kaže Grozdan Mitić, rukovodilac ZOO higijene. „Dešava se da ovi psi nađu i svoj novi dom jer se javljaju građani koji žele da ih preuzmu od nas kao svoje kućne ljubimce, ali to i dalje ne rešava problem pasa lutalica kako u gradu tako i na seoskom području. Osim toga naš rad ne može da da pravi efekat jer stalno dolaze novi psi, neki sa soskog područja, ali i sa drugih teritorija i to bi moralo da se iskontroliše kako bi što manje pasa bilo na naškim ulicama“, objašnjava Mitić.

On dodaje da problem može da se reši samo je potrebno primeniti Zakon o dobrobiti životinja koji je usvojen 2010. godine. U skladu sa tim zakonom doneta je i gradska odluka o smanjenju broja pasa lutalica u gradu, a poseo je poveren JKP „Mediana“.

„Ovaj program bi zaživao da je krenula i primena Zakona o dobrobiti životinja gde svaki pas mora da bude čipovan, da se zna vlasnik i da se prati kretanje njihove populacije. Po ovom zakonu samo registrovane odgajivačnice bi mogle da prodaju štence, a svi psi bi morali da budu čipovani i vakcinisani“, kaže Mitić.

Mitić se nada da će problem pasa lutalica u velikoj meri biti rešen izgradnjom Regionalnog centra za prihvatanje pasa lutalica.

„U Nišu postoji registrovano samo prihvatilište JKP „Mediana“, dok su sva ostala prihvatilišta divlja i bez dozvole, gde ne može da se kontroliše broj pasa, da li su oni čipovani ili ne i da se zna odakle je njihovo poreklo“, dodaje Mitić.

On dodaje da se na ovaj način ne rešava ni sigurnost građana od ujeda pasa jer to što je pas čipovan, vakcinisan i sterilisan, ne znači i da je manje opasan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. GROZDAN MITIC ,BILO BI MU BOILJE DA ,PROSEJE ,KROZ SVILENO SITO I CEWDILJKU , KOGA PRIMA U JKP.MEDIJANU, STENARU ILI SINTERNICU,,A NE DA PRIMA SVAKAKVESPODOBE, KAO NEURACUNLJIVU ANDJELKU KOCIC, KOJA SE DEKLARISE CAS U U PITu,CAS U BRUNU,cas u 2predstavnistvu,PREDSEDNISTVA ZA”ZASTITU ZIVOTINJA”,pod moralnom i krivicnom odgovornoscu , tvrdim, da SU PSI PSI , A LJUDI SU DZUKELE I MORLNIM I OBRAZOVNIM I MEDJUNELJUDSKIM STAVOVIMA , ENERGETSKOM VAMPPIRIZMU I LICEMERNIM, HAKERSKIM KLEPTOMANIMA!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com