Kultura

Mini Fest u Nišu naredne nedelje

Revija filmova prikazanih na beogradskom Festu, po tradiciji biće predstavljena i u Nišu u okviru Mini Festa. Niška publika će imati priliku da vidi najnovija filmska ostvarenja Romana Polanskog, Žan-Pjera i Luka Dardena, Horokazu Kore-ede, Takaši Mike i drugih.

Mini fest u Nišu traje od 9-15. marta, a projekcije su u Niškom kulturnom centru svakog dana od 19 časova.

Tradicionalni Mini Fest, revija filmova počinje u Nišu odmah po završetku beogradskog Festa. Realizujemo ga u saradnji sa distributerskim kućama Megakom (MCF) i Five Stars, a ljubiteljima filmske umetnosti ponudićemo presek savremenog svetskog filma koji obeležavaju kultni autori kao što su Roman Polanski, Atom Egojan ili Fatih Akin“, kaže Dejan Dabić urednik filmskog programa u Niškom kulturnom centru.

Mini Fest orvara film Romana Polanskog „Optužujem“, koji je nagrađen srebrnim lavom na venecijanskom festivalu prošle godine. Jedan od najznačajnijih filmskih autora današnjice u svom novom filmskom ostvarenju oživljava čuvenu aferu “Drajfus” iz 1894. godine, kada je mladi francuski oficir jevrejskog porekla ražalovan i osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu, što je bio i početak antisemitizma u Evropi.

U utorak 10. marta na programu je film „Istina“ koji je prošle godine otvorio Venecijanski festival.

Ova porodična drama u kojoj glavne uloge tumače Katrin Denev i Žilijet Binoš, je prvi film japanskog reditelja Hirokazua Kore-ede, koji je snimio van svoje zemlje  i to u Parizu. Radnja filma događa se u kući legendarne i već ostarele glumice Fabijen kojoj u posetu povodom izlaska njene autobiografije iz Njujorka stiže ćerka, scenaristkinja Lumir s mužem, trećerazrednim tv glumcem i lečenim alkoholičarom i ćerkom Šarlot. To porodično okupljanje otvoriće čitav lavirint složenih odnosa između roditelja i dece, porodičnih generacija, kao i odnosa porodice i spoljašnjeg sveta.

Treći dan Mini Festa donosi film „Zlatna rukavica“, čiju režiju potpisuje Fatih Akin.

To je priča o ozloglašenom nemačkom serijskom ubici Fricu Honki, koji je sedamdesetih godina 20. veka redovno dolazio u Zlatnu rukavicu, svoj omiljeni bar u hamburškoj četvrti sa bordelima, gde sentimentalne nemačke pesme potresaju pijane goste do suza, a predavanje piću je refleks protiv bola i čežnje. Mizerni gubitnik Honka, koji juri usamljene žene, čuva na tavanu nešto više od same tajne. Ovaj film je prikazan na Berlinskom festivalu prošle godine, ali i na drugom Dunav Film Festu u Smederevu, u konkurenciji za nagradu ,,Dunavska lađa“ za najbolji film“, kaže Dabić.

U četvrtak 12. marta na programu je i film „Mladi Ahmed“ belgijskih reditelja Žan-Pjera i Luka Dardena. Na Kanskom festivalu prošle godine, film je dobio nagradu za najbolju režiju.

Ahmed je trinaestogodišnji muslimanski dečak, koji živi u malom belgijskom gradu. Nedostaje mu očinska figura i majka pokušava da izađe na kraj sa njim i njegovom sestrom. Podstaknut od rođaka koji je otišao da bude borac džihada, Ahmed potpada pod uticaj lokalnog ekstremističkog imama.

Petak 13. mart donosi ostvarenje „Počasni gost“ autora Atoma Egojana sa Dejvidom Tjulisom u glavnoj ulozi.

Ova filmska priča govori o Džimu i njegovoj kćerki Veroniki, mladoj nastavnici muzike u srednjoj školi, koji pokušavaju da razmrse svoje komplikovane odnose i isprepletene tajne, ali to im ne polazi za rukom. Veronika je lažno optužena za zloupotrebu položaja i seksualni napad na sedamnaestogodišnjaka. Ona je ubeđena da zaslužuje da bude kažnjena, ali za dela učinjena mnogo ranije.

Film je premijerno prikazan na Festivalu u Veneciji, a svoju srpsku premijeru imao je upravo na ovogodišnjem beogradskom Festu.

U subotu 14. marta, u okviru Mini Festa biće prikazano filmsko ostvarenje „Prva ljubav“, japanskog reditelja Takaši Mike.

Svaki film Takaši Mikea je preporuka sam za sebe, jer Takaši slovi za jednog od najkontraverznijih japanskih režisera, nastavljača slavne tradicije japanskog žanrovskog filma. “Prva ljubav” je priča o mladom bokseru i prostitutki koji su uhvaćeni u mrežu šverca droge tokom jedne noći u Tokiju“, navodi Dabić.

Poslednji dan Revije filmova u Nišu, nedelja 15. mart, rezervisan je za film iznenađenja, saopštava organizator.

Organizator Mini festa je Niški kulturni centar, a cena ulaznice je 250 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com