Na manifestaciji Dani bureka novina – burek sa čvarcima od dva metra

Na manifestaciji Dani bureka novina – burek sa čvarcima od dva metra

15:47
2477
0
Niške Vesti
PODELI

Gastro-manifestacija „Dani Bureka Niš 2019“ koju organizuje Unija pekara Niš u saradnji sa Turističkom organizacijom Niš, a pod pokroviteljstvom Grada Niša i uz podršku Gradske opštine Medijana ali i pomoć sponzora održaće se od 15. do 18. avgusta na nišavskom Keju pored amfiteatra, a tim povodom je održana i konferencija za novinare na kojoj su najavljeni i prateći događaji ovi manifestacije.

Prema rečima Uroša Parlića, direktora Turističke organizacije Niš ova manifestacija ima za cilj da promoviše “tradicionalni niški doručak”, a sa ovom konstatacijom u potpunosti se složio i Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niša.

Manifestacija počinje u četvrtak, radno vreme je od 20 sati, a u vreme vikenda već od podneva Nišlije i gosti grada mogu da probaju čuveni “niški doručak”.

“Ovo je 15.Međunarodna manifestacija Dani bureka kojoj smo posle malog prekida vratili kontinuitet u održavanju. A uz podrški TON-a, grada Niša i gradske opštine Medijana vratili smo joj i ozbiljnost koju je imala”, kaže Bratislav Vukadinović.

“Ova manifestacija će se razlikovati od prethodne i u zabavnom program koji je pripremljen, ali i po glavnom proizvodu koji svi posetioci vole, a to je burek.Pravićemo burek od dva metra sa čvarcima i to je nešto novo što ćemo ove godine ponuditi posetiocima i biće podeljen besplatno”, kaže Vukadinović.

 Prema njegovim rečima Dani bureka 2019.okupiće pekare iz Niša ali i goste iz regiona.

“Očekujemo goste iz Rumunije, Bugarske i Grčke. Niški pekari će moći na taj način da uporede sebe sa kolegam iz ovih zemalja, ali je definitivno svima jasno da se u Nišu pravi burek po najstarijem receptu, onako kako ga je pravio Mehmed Oglu 1498.godine, kada je u Niš doneo recept za burek. Isti taj recept se koristi i sada, a jedina izmena je u tome što je Oglu koristio biljnu mast, a mi koristimo svinjsku.Burek se pravi isključivo u okrugloj tepsiji i seče se na četvrtine i osmine kao i nekada. Zlatne ruke naših pekara mu daju nezaboravni ukus koji ljudima ostaje u pamćenju i svi koji dođu u naš grad pored onoga što vide žele da probaju i niški burek pa je on jedna od vrednosti koju treba sačuvati”, kaže Vukadinović.

On dodaje da je pripremljen i bogat muzički program koji je prilagođen svim generacijama kao što i burek vole da jedu sve generacije.

“Biće disko muzike, hip-hopa, starogradske muzike”, dodaje Vukadinović. “Sviraće i La Kampanela, a zadnje večeri pozvali smo u goste grupu Kruševac geto koja će zatvorit manifestaciju na pomalo komičan način”, kazao je Vukadinović.

Prema rečima Uroša Parlića, direktora Turističke organizacije Niš Dani bureka je manifestacija koja ima svoje posetioce kojih je iz godine u godinu sve više, a dosta stranaca dolazi da proba burek kao niški specijalitet.

“Manifestacija je značajna i za sam grad jer ima dosta posetioca, a to je, opet, svojevrsna promocija grada. Dani bureka su gastronomska priča koja Niš čini još privlačnijim turistima jer svi su već čuli za niški burek i deo svake posete Nišu je i odlazak na burek”, kaže Parlić.

„Ova tradicionalna manifestacija svake godine okuplja veliki broj posetilaca iz zemlje kao i inostranstva koji će uživati u bogatoj ponudi ovog izuzetnog niškog specijaliteta. Burek sa sirom, mesom ili spanaćem, slatki burek ili izrada burek „za Ginisa“, kao i bogati prateći umetnički program, samo su deo ovog četvorodnevnog gastro festivala“, dodao je Parlić.

Vukadinović dodaje da je jedan od problema sa kojima se pekari sreću sve manji broj majstora koji prave burek.

“Verovali ili ne ali veliki broj pakera koji prave burek napustili su Srbiju, pa i Niš i otišli su u inostranstvo jer im je tamo ponuđena plata od 1500 evra.Toliko majstor bureka može da zaradi mesečno, recimo, u Češkoj. Zbog toga smo odlučili da u narednom period organizujemo kurs za buregdžije jer je to način da nadomestimo gubitak radne snage, a ako je potrebno spremni smo i da uvezemo majstore bureka”, kazao je Vukadinović.

 

 

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti.
Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti, ili bilo kakav nezakonit sadrzaj, neće biti objavljeni.

Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Niških Vesti.

Komentari u kojima redakciji skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima Niških Vesti i na tome vam se zahvaljujemo.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Niških Vesti se možete obratiti ovde: web {at} niskevesti {dot} rs

Unesete rezultat (zaštita od spama) *