Društvo

Na krovu zgrade bivše samoposluge raste drvo!

Na krovu zgrade bivše Angroprometove samoposluge na Delijskom Visu raste drvo. Možda je to u zapadnim zemljama u redu, tamo se na krovovima nalaze bašte koje doprinose čistijem vazduhu, upijaju buku, održavaju vlagu u vazduhu, ali je u ovom slučaju situacija sasvim drugačija.

Drvo raste na krovu ove zgrade jer je tu našlo pogodnu podlugu, a zgrada već 15 godina unazad propada i niko ne brine o njoj. Bilo je tako sve dok se nisu pojavili članovi udruženja Akcije Delijski Vis koji su skrenuli pažnju javnosti na objekat koji je smešten u samom centru naselja. Nudili su svoju pomoć, predlagali rešenja, hteli da „ožive“ objekat, ali sve je bilo bezuspešno. Možda drvo na krovu zgrade nešto promeni.

„Predlagali smo da se zgrada renovira i da dobije novu namenu kako bi koristila svim žiteljima naselja“, kažu članovi udruženja Akcije Delijski Vis. „ Objekat ima veliku provršinu koja može da bude iskorišćena za zdravstvenu stanicu, apoteku, poštu, salu za okupljanje meštana, nešto poput Mesne zajednice. Za sve to postoji mesta u objektu, a sve to je potrebno i stanovnicima nasilja“.

Članovi udruženja su razgovarali i sa meštanima kako to uvek i čine kada pripremaju svoje akcije.

„I oni se slažu sa našim idejama i misle da je preko potrebno renovirani objekat. Objekat propada već 15-ak godina. Žale se meštani da objekat postaje izvor zaraze, a oni su osuđeni da sve to gledaju sa svojih prozora. Objekat je pripadao Angroprometu. Sada je u vlasništvu grada, ima građevinsku dozvolu, ali nema upotrebnu jer je ruiniran. Imamo informacije da je Crveni Krst koji je nekada bio korisnik ovog objekta isti ostavio bez dugova, a to znači da su svi računi plaćeni“, dodaju članovi udruženja Akcije Delijski Vis.

Oni smatarju da postoji još jedno rešenje. Grad može izdati objekat nekom domaćem trgovinskom lancu koji u njemu može otvoriti prodavnicu, što bi doprinelo samoodrživosti objekta. Objekat je prostran i može biti upotrebljen u različitim delatnostima.

„Još jednom pozivamo gradske institucije da se pozabave ovim problemom. Možda zajendičkim snagama pronađemo najbolje rešenje i ne dozvolimo da objekat solidne građe propada i dalje jer je potreban meštanima ovog naselja“, naglašavaju članovi ovog udruženja. „Svojim sugrađanima poručujemo da ćemo nastaviti borbu i nadamo se da će sada uništena samoposluga, jednog dana biti naša zajednička pobeda i da će opravdati nekadašnji naziv „9.maj“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com