Zdravlje

Na Klinici za neurohirurgiju uz pomoć neuronavigacije za sedam dana urađene tri operacije

U poslednjih sedam dana na niškoj Klinici za neurohirurgiju urađene su tri operacije uz pomoć najsavremenijeg aparata, neuronavigacije. Pacijentima je najpreciznijom metodom uklonjeno tumorno tkivo iz mozga bez ikakvih neuroloških posledica. Aparat se nalazi na niškoj klinici zahvaljujući Ministarstvu zdravlja, ali za sada samo na korišćenje. Osoblje ove klinike se nada da će apart jednog dana postati njihov, a sve zarad boljeg lečenja pacijenata i njihovog brzok oporavka.

„Neuronavigacija je aparat koji nas tačno navodi na tumorski proces, odnosno na mesto gde se nalazi tumor. Kada dobijemo pacijenta i imamo snimak mi na njemu vidimo gde se nalazi lezija koju, na žalost, ne možemo da uklonimo na neki drugi način. Znači gama nož ne dolazi u obzir već leziju moramo da otklonimo operativnim putem. Često se lezija nalazi ili u motornim zonama koje su vrlo bitne za funkcionisanje ruke, noge, govor, ili se  nalazi u dubokim strukturama mozga gde se nalazi centar za disanje, rad srca i ostalog. Iz tog razloga nam je potrebna velika preciznist, a to nam omogućava upravo ovaj aparat“, kazala je profesor dr Vesna Nikolov, direktor Klinike za neurohirurgiju KC Niš.

Profesor dr Vesna Nikolov dodaje da ovaj aparat neurohirurga, od početka, od pravljenja reza pa do samog odlaska u moždanu strukturu, vodi do mesta gde se nalazi tumorska  promena.

„Uz pomoć neuronavihacije u svakom trenutku vidimo gde smo, dolazimo do tumora koji je jasno označen. Koristimo kjuzu, aparat koji služi za otklanjanje tumorske mase, uklonimo je i na  taj način poštedimo okolno zdravo tkivo. Nakon intervencije pacijenti izlaze bez neurološkog deficita,spremni su za život bez pomoći tuđe pratnje i spremni su da se brinu o sebi“, objašnjava Nikolov

To potvrđuju i pacijenti koji su pre samo nekoliko dana bili na operacionom stolu i kojima je operacija izvedena uz pomoć ovog aparata.

Foto: V. P.

Jedan od njih je Živojin Petković (81) koji je pre operacije imao glavobolje, nestabilnost pri hodu, nemogućnost tačnog izgovaranja reči i rečenica koje je on zamislio.

„Sada se osećam dobro. Krećem se sam. Ustao sam odmah posle operacije i hodao sam nesmetano“, kaže Živojin Petković.

Dvadesetšetogodišnji Slavoljub Petković je iz Vlasotinca. I on je opersian uz pomoć najnovijeg aparata. Kod njega su se promene javile u  u motornoj zoni. Simptomi su bili  slabost jednog dela tela, ruke i noge, primetio je da mu nevoljno ispadaju predmeti iz ruke. Zato je urađeno snimanje i utvrđena je tumorska promena. Operacija je urađena uz pomoć neuronavigacije.

„Ustao sam odmah nakon operacije, dobro se osećam, više nemam probleme koje sam imao pre operacije. Oporavljam se polako, ali se osećam kao da nikada nisam bio bolestan“, kaže Slavoljub Petković.

Neuronavigacija je data  Kliničkom centru na korišćenje zahvaljujući Ministarstvu zdravlja.

„Klinički centar Niš ulaže dosta u svoje kadrove i naši neurohirurzi su izveli ozbiljne operacije, ali je važno naglasiti da su oni već obučeni za rad sa najsavremenijim aparatima“, kazao je profesor dr Goran Stanojević, pomoćnik direktora KC Niš za  hirurška pitanja. „Zajedno sa Ministarstvom zdravlja ulažemo dosta u nabavku novih aparata. Mislim da će Minsitarstvo moći da nam izađe u susret i očekujemo da aparat usko bude naš“, kazao je Stanojević.

U posedu niške Klinike za neurohirurgiju je i aparat Kjuza koji precizno otklanja tumorsku leziju iz moždanog tkiva i pri tome ne oštećuje zdrave delove. U kombinaciji sa neuronavigacijom neurohirurške operacije postaju preciznije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com