Društvo

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC primenjuje se nova metoda koja “čuva krv”

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš od prošle nedelje primenjuje se metoda pri kojoj se tokom operacije čuvaju ne samo crvena krvna zrnca već i pločice, da ova metoda bude primenjena najzalužniji je kažu sa ove klinike Doc. dr Milan Lazarević.

“Po našim saznanjima ova metoda se koristi samo u pet zemalja Evrope a u Srbiji ovo je prva primena u kardiohirurgiji”, ističe Prof. dr Dragan Milić, direktor ove klinike.

Trombociti su neophodni za hemostazu i uspešnu kontrolu krvarenja. Kako su kardiohirške operacije vremenski jako duge, sa velikim rezovima pri čemu je za većinu intervencija neophodna primena EKK mašine, krvarenja su jako izražena. Tokom ovih operacija gube se trombociti i postoperativno je neophodna njihova nadoknada preko transfuzije kako bi se smanjilo i sprečilo krvarenje.

“Sa ovom novom metodom ti trombociti koji se gube tokom operacije, posebnim sistemom aspiracije se “sakupljaju” iz operativnog polja, obradjuju u mašini i vraćaju pacijentu. To praktično znači da se čak do 80% trombocita “spasi” i vrati bolesniku. Nema mogućnosti transmisije bilo kakvih bolesti koje se mogu desiti tokom transfuzije niti alergijskih reakcija”, precizan je Milić.

Na ovaj način omogućava se bolesniku brzi i uspešniji oporavak i smanjuje potreba za transfuzijom i stepen komplikacija.

“Ponosan na celokupnu ekipu u operacionoj sali koju je predvodio doc dr Milan Lazarević, ass dr Vladimir Stojiljković kao i perfuzer Radovan Dramičanin koji su jos jednom pokazali stručnost, karakter i sposobnost da stalno pomeraju granice u medicini”, završio je Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com