Zdravlje

Na Klinici za kardiohirurgiju otvorena genetska laboratorija

Na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš otvorena je genetska laboratorija, koja nosi naziv po Amerikancu Daglasu Merivederu Doldu, šefu Misije američkog Crvenog krsta, koji je boravio u Nišu tokom Prvog svetskog rata. Genetsku laboratoriju svečano su otvorili ambasador SAD u Srbiji gospodin Entoni Godfri i direktor Klinike za kardiohirurgiju dr Dragan Milić.

Za potrebe ove laboratorije, Evropska komanda vojske SAD je donirala aparat Real Time PCR, ukupne vrednosti od oko 100.000 evra.

 

Foto: P. V.

“Ovom aparaturom moći ćemo da radimo kompletna ispitivanja, koja su vezana za trombofilije, a moći ćemo da radimo i kompletnu tipizaciju tkiva, kako normalno za transplantacije, tako i bolesnog”, rekao je dr Dragan Milić.

On je podsetio da je prošle godine vojska SAD donirala Klinici za kardiohirurgiju aparate za operacionu salu, uz pomoć koje je broj operacija dupliran, a lista čekanja svedena na oko 60 pacijenata.

“SAD su ponosne što slave pet godina partnerstva i prijateljstva sa dr Milićem i Kardiovaskularnim centrom u Nišu. Vi obavljate neverovatan posao pružajući celoj južnoj Srbiji medicinske usluge od vitalnog značaja. Ljudi ovde žive duže i zdravije zbog vas”, istakao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri.

Foto: P. V.

Kako je naveo direktor Klinike za kardiohirurgiju, američka vojska je odobrila i projekate rekonstrukcije Specijalne bolnice Toponica i instituta Mara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com