Zdravlje

Na Klinici za grudnu hirurgiju urađene operacije VATS metodom uz pomoć stručnjaka iz Španije

U Nišu na Klinici za grudnu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog centra poslednjih nekoliko dana urađeno je nekoliko operacije VATS metodom, uz asistenciju dr Diega Gonzalesa Rivasa stručnjaka iz Španije u ovoj oblasti medicine, koji je bio gost na UKC Niš.

Doktor Dijego Gonzales Rivas, torakalni hirurg i jedan od utemeljivača  metode uniportne videoasistirane torakoskopske hirurgije poznatije kao VATS bio je gost  je Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu. Za to vreme na Klinici za grudnu hirurgiju urađene su 4 minimalno invazivne operacije paratiroidne žlezde, timusa i dve zbog karcinoma pluća.

VATS metoda u odnosu na klasične pristupe ima brojne prednosti za pacijentov oporavak, jer se resekcije pluća, iz različitih razloga, a pre svega karcinoma, izvode kroz minimalne rezove na koži dužine nekoliko centimetara, što je osnovna razlika u odnosu na tradiconalne metode.

Foto: Dr Rivas : Printscreen, Youtube Belle Amie

“Sve je bilo savršeno organizovano i mislim da je ovo pocetak naše buduće saradnje. Uživao sam u radu sa strastvenim i posvećenim tipom, kvalitetnim kamerama, ali moram da priznam da će za ovakve operacije  morati da nabave novu medicinsku opremu”, rekao je dr Rivas.

Rukovodilac klinike za grudne hirurgije, dr Aleksandar Bogdanović ,navodi da takav metod operacija zahteva nove instrumente i novu opremu,koju trenutno niški Klinički centar nema, ali se nada se da će se u narednom periodu nabavljati.

“Mi ćemo sigurno podržati sve što je potrebno za uvodjenje novih metoda, za implementaciju novih tehnika i tehnologija, sve ono što može da donese benefite i kvalitet u lečenju naših pacijenata”, izjavio je direktor UKC Niš, dr Zoran Perišić.

Na godišnjem nivou se na grudnoj klinici u Nišu operiše do 500 pacijenata, od toga skoro 400 sa karcinomom pluća.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com