DruštvoZdravlje

Na Kardiologiji prvi put ugrađena pumpa koja sprečava komplikacije kod rizičnih operacija

Na odeljenju invazivne kardiologije Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Niš, pvi put je implantirana perkutana ventrikularna pumpa IVAC kao cirkulatorna podrška koja se koristi tokom kompleksnih interventnih procedura na arterijama srca, tačnije kod pacijenata sa razvijenom koronarnom bolešću.

Kako navode iz UKC – a, primena pumpe je u suštini veoma jednostavna, pa pacijent nakon ovakve vrste intervencije može da ide kući već posle 48 sati.

Intervenciju je izveo tim niških kardiologa, vaskularnih hirurga i medicinskih tehničara na čelu sa načelnikom Odeljenja za invazivnu kardiologiju Nenadom Božinovićem i uz pomoć Dragana Sagića sa Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje”.

„Niški kardiolozi su apsolutno spremni za ovakvu proceduru. Mogu da kažem da ne postoji sumnja da će ovo za njih biti rutinska procedura bez ikakvih specijalnih izazova. Inače ovo je procedura, kojom se kod veoma kompleksnih perkutanih koronarnih intervencija i pacijenata, ugradnjom pumpe umanjuju rizici od cirkulatornog sloma“, pojašnjava prof.dr Dragan Sagić.

Niški interventni kardiolozi pojašnjavaju da se ovom metodom rasterećuje komora srca i povećava protok kroz koronarne arterije te pacijenti koji imaju planirane visokorizične procedure na taj način lakše podnesu proceduru i ne dolazi do hemodinamske nestabilnosti tokom rada što svakako daje i dodatnu sigurnost operaterima, s obzirom na to da su svesni da imaju mehanizam koji će sprečiti eventualne komplikacije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com