Kultura

Na Filmskim susretima u Nišu četiri od pet naslova sa spiska srpskih kandidata za američkog Oskara

Među pet filmskih naslova koji su se našli na spisku srpskog kandidata za američkog Oskara čak četiri su koje će niška publika imati priliku da vidi na 54 Filmskim susretima od 24-30. avgusta.

Uz dramu “Kralj Petar Prvi” Petra Ristovskog i tragikomediju “Delirijum tremens” Gorana Markovića, na konkursu Akademije filmske umetnosti i nauke (AFUN) za srpskog kandidata za američkog Oskara, prijavljenia su još tri filma – dokumentarac “Slučaj Makavejev ili proces u bioskopskoj sali” Gorana Radovanovića, film “Reži” Koste Đorđevića i kontroverzni “Teret”, nagrađivano ostvarenje Ognjena Glavonića.

Konačna odluka o našem kandidatu za nagradu Oskar biće doneta polovinom septembra, o čemu odlučuje specijalna komisija AFUN-a koja broji 24 člana.

“Delirijum tremens”, film Gorana Markovića, koji otvara 54. Filmske susrete u Nišu, snimljen je posle velikog uspeha istoimene pozorišne predstave. Reč je o priči o slavnom glumcu koji tražeći način da izdrži teret života i rada upada u alkoholno ludilo, završava u bolnici i pokušava da nađe rešenje svog problema.

Film “Reži” Koste Đorđevića, je priča o sveprisutnom vršnjačkom nasilju i odraz prošlosti koju smo živeli, kroz koje se mogu naslutiti obrisi budućnosti. Film prati jedan dan u životu tinejdžerke, u kojem sve što je izgledalo kao luda i vesela avantura polako prerasta u noćnu moru sa ožiljcima za ceo život.

“Kralja Petar Prvi” reditelja Petra Ristovskog snimljen je prema motivima romana “Čarape kralja Petra” Milovana Vitezovića. Glavnu ulogu kralja, koji je kao mlad proteran iz Srbije i nikada nije uspeo da napravi čvrstu vezu za zemljom iz koje je potekao, tumači Lazar Ristovski.

„Teret“ je priča vozača kamiona koji u toku NATO bombardovanja Srbije 1999. godine prolazi kroz nepoznate predele, okružen posledicama rata. Angažovan je da preveze određeni tovar, pri čemu niti zna niti želi da zna šta je to što prevozi ali taj tovar vremenom postaje njegov teret. Reditelj filma je Ognjen Glavonjić, a glavnu ulogu tumači Leon Lučev.

Peti film sa spiska srpskih kandidata za američkog Oskara, je dokumentarac “Slučaj Makavejev ili proces”, Gorana Radovanovića, koji nije deo programa Filmskih susreta. Uz omaž slavnom reditelju, film predstavlja i kritičku analizu titoizma i istražuje poziciju umetnika u socijalističkoj Jugoslaviji i usredsređuje se na političku i društvenu klimu u kojoj je sa javnih govornica i pod pokroviteljstvom Komunističke partije osuđivan film “WR Misterije organizma”, Dušana Makavejeva iz 1971. godine.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com