Kultura

Na Filmske susrete dolaze i Igor Galo, Božidarka Frajt, Meto Jovanovski, Ratko Polič

Na 52. Filmskim susretima biće prikazano 12 filmova u takmičarskom delu i dva gostujuća filma. Novina u odnosu na prošle godine je da je Letnja pozornica renovirana i ima nove stolice, pa će gledanje filmova biti daleko udobnije. Za ovogodišnji Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma izdvojeno je 25 miliona dinara, a Ministarstvo kulture Srbije finansijski je pomoglo festival sa 3,2 miliona dinara.

Renovirana Letnja pozornica, manje mesta za protokol

Od onog što će biti vidljivo već na prvi pogled je da će Letnja pozornica izgledati drugačije, uređenije i lepše. Nove stolice se postavljaju unajveće, pozornica će imati 2546 mesta, što je 110 manje u odnosu na prošlu godinu.

Festival će svečano biti otvoren 24. i trajaće do 30. avgusta. Karte će biti puštene u prodaju sledeće nedelje, najkasnije do srede. Cena kompleta biće 2000 dinara, a pojedinačne karte 400.

“Ono što je različito u odnosu na sve prethodne godine je da ima znatno manje mesta koja su predviđena za protokol i sponzore. Najbolji, peti parter, ostavili smo za publiku, jer smatramo da ljubitelji filma u Nišu moraju za cenu karte da dobiju i mogućnost da sede na reprezentativnim mestima”, rekao je direktor FS i direktor Niškog kulturnog centra, Srđan Savić.

Dolaze i glumci iz EX YU

Kako je rečeno na pres konferenciji u NKC-u, poziv za dolazak na festival dobilo je oko 200 glumaca, pa se očekuje da u Niš dođu i čitave filmske ekipe.

Od domaćih glumaca svoje prisustvo su potvrdili Nebojša Glogovac, Vesna Trivalić, Nikola Kojo, Dragan Bjelogrlić i drugi, međutim niškoj publici će biti interesantno da ponovo vidi glumce iz bivših jugoslovenskih republika koji su nekada dobijali nagrade na Letnjoj pozornici.

Da će doći u Niš potvrdili su Igor Galo i Božidarka Frajt, zatim Meto Jovanovaski i Nikola Ristovski, Jasna Žalica i Ratko Polič, organizatori očekuju desetak glumačkih zvezda sa prostora nekadašnje Jugoslavije.

Filmovi u takmičarskom delu i gostujući

Što se tiče filma Emira Kusturice “Na mlečnom putu”, Dejan Dabić, član Saveta Festivala ispred Udruženja filmskih glumaca Srbije rekao je da “niko nije sprečio da u Niš dođu Kusturica i Monika Beluči jer o tome nikada nije ni bilo reči. Njihovi dolasci se ne  bukiraju dva meseca unapred, već mnogo ranije. Da podsetim, poslednji njegov film prikazivao se na Letnjoj pozornici 1999. godine i to je bio “Crna mačka-beli mačor”” i dodao:

“Producent je tražio da film bude prikazan van konkurencije, a ovaj Festival ima propozicije stare 52 godine. Mi, jednostavno, tu kategoriju nemamo. Imamo filmove u takmičarskom delu i gostujuće i to je prava istina”, objasnio je Dabić.

U konkurenciji je ove godine bilo 18 filmova, a na Letnjoj pozornici biće prikazano 12. Srpsku premijeru imaće film “Nigde” reditelja Predraga Velinovića, u subotu 26. avgusta.

U sredu, 30. avgusta, kada će biti poznati i laureati, publika će, nakon ceremnonije zatvaranja moći da pogleda pilot epizodu dugo najavljivane serije “Senke nad Balkanom” Dragana Bjelogrlića koja će od jeseni početi da se emituje na RTS-u.

Drugi gostujući film je dokumentarno ostvarenje City Marketing Centra “Hipi dolina – ceo svet u jednoj dolini”, producenta Olivera Paunovića, koji govori o legendarnoj niškoj ulici u kojoj je sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka stasavalo na desetine generacija Nišlija.

Srđan Savić i Dejan Dabić

Organizatori su najavili i niz pratećih manifestacija, pres centar FS biće i ove godine u Oficirskom domu, a sledeća konferencija za novinare biće već sledeće nedelje kada će se čuti detalji vezani i za dolazak glumaca, kao i prateće manifestacije.

Umetnički direktor FS je Vladan Živković, predsednik Udruženja filmskih umetnika Srbije, a u Savetu festivala su i Dejan Dabić i glumac Ognjen Rakočević.

Opširnije o programu 52. Filmskih susreta i na sajtu http://www.filmskisusreti.rs/.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com