Kultura

Na festivalu “Me sem Šaban” na Letnjoj pozornici “Crne mambe”, “Apsolutno romantično” i Nebojša Sejdić

Drugi po redu festival “Me sem Šaban” u znak sećanja na kralja romske muzike Šabana Bajramovića biće održan sutra na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. U Šabanovu čast  nastupiće bend “Crne mambe”, bend “Apsolutno romantično” iz Novog Sada i unuk čuvenog Feata Sejdića, Nebojša Sejdić, koji je osvojio čak 10 zlatnih truba.

Organizator Nebojša Saitović, kazao je da postoje dva čoveka iz Srbije koji su značili svetu Nikola Tesla i Šaban Bajramović.

“Sve sami finasiramo i sve je besplatno, besplatan ulaz, bitno je da narod bude tu sa nama, nećemo da profitiramo i da zarađujemo, želimo da se širi ta kultura, mi smo prošle godine održali festival u amfiteatru gde je Šabanova bista, ali ove godine smo baš uzeli Letnju pozornicu gde  ćemo imati bolji kontakt sa publikom”, rekao je Saitović.

Foto : M.Kostic

On je dodao, da autentičnost koju je Šaban imao predstavlja nešto vanvremensko i da se oseća kako neko kao Šaban sve više nedostaje ovom gradu.

“On je mogao da živi bilo gde u svetu, ali je izabrao Niš, to je bio njegov grad. Bio je voljen od strane svih, njemu su svi bili isti i onaj što “gura kolica” i neki akademik. To je ono što ga je odlikovalo. Ljutio se jedino zbog muzike, u kom pravcu ona ide, ali mi smo tu da sačuvamo lepotu te muzike koju je on negovao”, kazao je Saitović,

Profesor solo pevanja na Fakultetu u Kragujevcu, Vojislav Spasić, nasupio je sa svojim studentima na tribini koja je danas bila održana u Šabanovu čast.

Foto: M.Kostic

“Moji studenti uče repertoar koji se ne odnosi samo na solo pevanje. Šaban je bio neko ko maestralno izvodi muziku, kod njega je sve išlo iz emocije  i iz glasa, a to je upravo karakteristika romske muzike, ta emocija koju ona nosi”, rekao je Spasić.

On je dodao, da muzika ne poznaje, religiju, boju kože i nacionalnost već da nosi neki univerzalni duh koji je Šaban umeo da pokaže svetu.

” U Nišu ima dosta talentovanih muzičara koji mogu da nastave njegovo nasleđe”, rekao je Spasić.

“World and Gipsy music festival- Me sem Šaban” organizuje Federacija rosmkih osnovaca, srednjškolaca i studenata kao i Niški kulturni centar.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com