Društvo

Na fasadi biletarnice kod spomenika Ćele kula motivi Čegarske bitke i Stevan Sinđelić

Članovi udruženja Radne akcije Delijski Vis i akademski slikar iz Niša Sava Mišić započeli su juče sređivanje prostora kod biletarnice spomenika Ćele kula, ali i oslikavanje murala na biletarnici čiji su zidovi pre desetak dana išarani grafitima koji su narušili izgled ovog istorijskog kompleksa. Mlade volontere, kojima u sređivanju prostora pomaže i JKP ‚‚Mediana‚‚  postetila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski zajedno sa Nenadom Spasićem, direktorom Narodnog muzeja u Nišu, i najavila da će Grad Niš za 2021.godinu u  budžetu isplanirati sredstva za osvetljenje keja pored Gabrovačke reke od njenog ušća u Nišavu do Ćele kule.

 

 

‚‚Kada su nas članovi udruženja Radne akcije Delijski Vis upoznali sa idejom da na ovom objektu koji je česta meta vandala žele da oslikaju murale, bili smo presrećni u Gradskoj kući jer smatramo da je takva ideja jedan od načina da sprečimo da huligani, moram tako da kažem, i dalje grafitima narušavaju izgled okoline spomenika Ćele kula. To neće biti sve jer će mladi volonteri  urediti ceo ovaj kompleks. Nadam se da će saradnja sa mladima biti plodnonosna, a ovo je i svojevrstan poziv svim javnim  preduzećima da se pridruže njihovim akcijama i tako uradimo nešto dobro za grad i građane‚‚- istakla je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Prema rečima Save Mišića, akademskog slikara, svi zidovi biletarnice biće oslikani muralima. Motivi koji će se naći na muralima izabrani su u saradnji sa predstavnicima i kustosima Narodnog muzeja.

‚‚Muralima ćemo prekriti sve zidove  biletarnice, a na njima će nalaziti motivi koji su vezani za spomenik Ćele kula i svojevrsna su priča vezana za nastanak ovog spomenika. Biće  tu portret Stevana Sinđelića, motivi iz Čegarske bitke, slika spomenika na Čegru. Biće oslikan ceo kompleks, odnosno zgrada biliternice, jer smo mišljenja da ćemo na taj način sprečiti ispisivanje grafita na oslikanim zidovima‚‚- kaže Sava Mišić.

On se nada da će, ukoliko ga vremenske prilike posluže, oslikavanje biliteranice biti završeno za nedelju dana.

Foto: V. P.

‚‚Predlog mladih aktivista je prihvaćen i od grada i od muzeja i drago nam je da se mladi bore da sačuvaju spomenike koji su deo istorije ovog grada. Oslikavanje biletarnice muralima imaće dvostruki efekat. Prvo komercijalni  jer će murali privlačiti pažnju posetioca koji obilaze Ćele kulu, a drugi je preventivni  karakter jer će zaštititi zgradu od daljeg narušavanja njene fasade grafitima‚‚- kazao je Nenad Spasić.

Prema njegovim rečima spomenik Ćele kula je jedan od najposećenijih spomenika u gradu.

‚‚Prošle godine je zabeležen rekordan broj posetioca spomenicima Narodnog muzeja, preko 100.000 od kojih je polovina posetila spomenik Čele kula‚‚- kazao je Spasić.

Početak oslikavanja murala je simboličan i počinje 11.novembra, na Dan potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu.

‚‚U današnjoj akciji uređenja kompleksa oko spomenika Ćele kula učestvuje 30 akrivista. Pridružio nam se i direktor JKP ‚‚Mediana‚‚ Dragoslav Pavlović koja nam pomaže da uredimo kompleks, a Sava Mišić je tu da nam pokloni svoje murale. Želimo da oplemenimo ceo ovaj kompleks, a pomoć očekujemo i od JP ‚‚Parking servis‚‚- kaže Milan Spasić, predsednik udruženja Radne akcije Delijski Vis.

Spasić dodaje da će u samom kompleksu biti uređen letnjikovac koji je počeo da propada, popravljene su sve klupe koje su bile polomljene i ofarbane su kao i držači za svetiljke.

‚‚Popravili smo i most na kome je bilo polomljeno nekoliko dasaka i to je predstavljalo opasnost za posetioce spomenika, kako za odrasle tako i decu. ‚‚Mediana‚‚ nam je donirala i nekoliko tuja koje će biti posađene kako bi smo opelemenili okolinu oko biletarnice‚‚- zaključuje Spasić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com