Obrazovanje

Na fakultetima Univerziteta u Nišu 454 mesta za doktorske studije

Univerzitet u Nišu objavio je konkurs za upis na prvu godinu doktorskih studija. Prvi upisni rok počeo je 19. oktobra i trajaće do 6. novembra. Drugi upisni rok trajaće od 9. do 23. novembra.

Na 12 fakulteta Univerziteta u Nišu doktorske studije moći će da upiše 454 kandidata.  Najviše doktoranata upisaća Medicinski i Elektronski fakultet, po 100 kandidata. Na Medicinskom će 10 kandidata studirati na budžetu, a 90 će školarinu platiti sami, dok će na Elektronskom 25 kandidata studirati o trošku države dok će njih 75 platiti studije. Prirodno matematički fakultet upisaće 76 kandidata na doktorskim studijama, Pravni 45, Ekonomski 35, a Mašinsk  fakultet 15 kandidata, dok će Građevinsko arhitektonski fakultet upisati 6 kandidata.

Pedagoški fakultet u Vranju raspisao je konkurs za 5 kandidata za doktorske akademske studije,  Tehnološki fakultet u Leskovcu upisaće 15 kandidata, a  Fakultet zaštite na radu je u konkursu naveo da će upisati 20 kandidata za doktorske studije. Na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja biće mesta za 10 doktoranata, a na Filozofskom fakultetu 27, 10 na budžetu i 17 samofinansirajućih.

Na doktorske studije mogu da se upišu oni koji su prethodno završili master studije sa najmanje 300 ESP bodova. Pored toga, potrebno je da imaju prosečnu ocenu najmanje 8 ili da imaju objavljene naučne radove, što je određeno opštim aktom fakulteta. Mogućnost da konkurišu imaju i oni koji su završili osnovne studije po propisima koji su važili do 10. septembra 2005. kada je stupio na snagu Zakon o visokom obrazovanju. Oni moraju da imaju prosečnu ocenu koja nije manja od 8, navodi se u tekstu konkursa.

Cenu školarine za samofinansirajuće studente određuju fakulteti i ona se kreće od  89.000 do 140.000 dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Osećam da i ovi sa državnih fakulteta ”jure” ljude da upišu doktorate da ne bi izgubili dobru platu. Da bi ih studenti izvodili u kafane na konsultacije. A o megadens fakultetima na 6 čekova da ne pričam, to je tek narodna bruka i sramota od koje se niko ne stidi! Sada su ti megadens doktori stigli da zajašu na vlast i da oni ”pokažu” za šta su se školovali. Zato nam i ovako dobo ide!

  2. Većina fakulteta je počela da juri studente da upisuju master i doktorat, i to za budzet mesta, više para dobijaju od države za svakog studenta, nego kada je student na samofinansiranju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com