Društvo

Na evidenciji NSZ u Nišu najviše ekonomista i prodavaca. Najtraženiji kuvari i konobari

Aktuelna stopa nezaposlenosti u Srbiji 2,7 odsto je manja u odnosu na isti period prošle godine, saopšila je Nacionalna služba za zapošljavanje.

Pozitivni trendovi na tržištu rada prisutni su poslednjih pet godina, a osim radnika koji rade na sezonskim poslovima, najlakše do posla dolaze oni koji su spremni da rade na najjednostavnijim poslovima. Takođe, postoji konkretna tražnja za profilima za koje su potrebne određene veštine i sposobnosti: u građevinarstvu, zanatskim poslovima, ugostiteljstvu, turizmu, IKT industriji. Traže se i lekari sa specijalizacijama, pravnici, inženjeri, farmaceuti.

Dolaskom kompanija iz oblasti auto-industrije u Niš, poraslo je interesovanje za mašinskim i elektro inženjerima, a zahvaljujući pokretanju tekstilne industrije porasla je potražnja i za tekstilcima. U kategoriji traženih zanimanja jesu farmaceuti i IT stručnjaci. U deficitu smo sa profesorima Nemačkog jezika, matematike, socijalnim radnicima, IT stručnjacima, nezavisno od stepena stručnosti, a fale i varioci, električari, vodoinstalateri“, kaže Boban Matić direktor Filijale Niš Nacionalne službe za zapošljavanje.

Foto: S.P.

Na evidenciji niške Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje najviše je lica sa trećim i četvrtim stepenom stručnosti i to oko 60%. Kada je reč o fakultetski obrazovanom kadru sa sedmim stepenom stručnosti na evidenciji je 12,5%, odnosno oko 4.500 na nivou Filijale, a samo grad Niš broji oko 4.000 odnosno 17%, od čega je gotovo četvrtina sa područja GO Medijana.

Gledano prema obrazovnom profilu, na evidenciji sa sedmim stepenom stručnosti prednjače diplomirani ekonomisti (više od 700), slede pravnici (oko 700), doktori medicine (više od 400), a sa trećim i četvrtim stepenom najviše je trgovaca (više od 1.300) i ekonomskih tehničara (više od 1.000).

Kada je reč o srednjestručnom kadru, uslužne delatnosti imaju stalnu potražnju za kadrovima, te se u grupu najtraženijih nalaze svi profili ugostiteljske struke.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com