Obrazovanje

Na Državnom takmičenju iz matematike jedna prva, dve druge i tri treće nagrade za niške đake

Emilija Pavlović, učenica šestog razreda, OŠ „Ratko Vukićević“ u Nišu osvojila je u svojoj kategoriji prvu nagradu na Državnom takmičenju iz matematike koje je ove godine održano krajem avgusta na pet punktova u Srbiji od kojih je jedan bio u Nišu u OŠ ‘’Čegar’’.

Drugu nagradu na ovom takmičenju osbojili su učenici Petar Stojiljković, učenik sedmog razreda, Specijalizovano odeljenje za matematiku pri Gimnaziji „Svetozar Marković“ i Ana Ilić, učenica sedmog razreda Specijalizovanog odeljenje za matematiku pri Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Trećeplasirani na istom takmičenju bili su Teodora Obradović, učenica sedmog razreda, Specijalizovano odeljenje za matematiku pri Gimnazije „Svetozar Marković“ i Andrej Nedeljković, učenik sedmog razreda, Specijalizovano odeljenje za matematiku pri Gimnazije „Svetozar Marković“.

U kategoriji učenika osmog razreda treću nagradu je osvojila Kata Hristov, učenica osmog razreda, Specijalizovano odeljenje za matematiku pri Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu.

OŠ “Čegar”; Foto: V.P.

Takmičenje su sa pohvalama završili Ivona Ačković, 6 razred, OŠ „Dušan Radović“, Mihajlo Stošić, 6 razred, OŠ „Ratko Vukićević“, Pavle Stanković, 7 razred, OŠ „Učitelj Tasa“ i Uroš Stevanović, 7 razred, Specijalizovano odeljenje za matematiku pri Gimnaziji „Svetozar Marković“.

‘’Dan kasnije u Beogradu je održana Srpska juniorska matematička olimpijada, od 25-toro najbolje plasiranih na Državnom takmičenju i 3 učenika prve godine srednje škole koji su osvojili nagrade na Državnom takmičenju za srednju školu’’- kaže Slavoljub Milosavljević, profesor matematike u OŠ „Čegar“, predsednik Komisije za takmičenja iz matematike učenika osnovnih škola u Nišu.

U petočlanoj ekipi Srbije koja se plasirala za JBMO je i Andrija Živadinović učenik I godine Matematičkog odeljenja pri Gimnazije „Svetozar Marković“ koji je na Srpskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi osvojio II nagradu a plasirao se za JBMO jer je na ovogodišnjem Državnom takmičenju za srednje škole, u A kategoriji, osvojio II nagradu.

‘’Na Državnom takmičenju iz matematike za učenike osnovnih škola učestvovalo je 267 učenika što je oko 90 odsto od broja plasiranih . Iz Niša je učestvovao 21 učenik i 1 iz Aleksinca. Iz šestog razreda 7 učenika, iz sedmog 8 učenika i iz osmog 6 učenika. Ot toga je iz Niša na Državnom takmičenju 48 odsto učenika osvoilo nagrade, jedna prva nagrada, dve druge nagrade, tri treće i četiri pohvale’’- dodaje Slavoljub Milosavljević i dodaje: ‘’Društvo matematičara Srbije nije htelo da se pomiri sa činjenicom da zbog Covida 19 ne održi ovogodišnje Državno takmičenje. Imali smo dva plana za realizaciju takmičenja koje smo dostavili Ministarstvu prosvete nauke itehnološkog razvoja. Plan A je bio da se sredinom avgusta u Beogradu realizuje ovo takmičenje uz poštovanje svih mera bezbednosti i taj plan nam nije odobrilo Ministarstvo prosvete i Plan B da se takmičenje održi u univerzitetskim centrima, 2 punkta u Beogradu i po jedan u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu gde bi bilo po 70-tak učenika iz tog regiona. Ministarstvo prosvete nam je odobrilo Plan B’’, zaključuje Slavoljub Milosavljević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com