Društvo

Na donatorskoj večeri Fondacije „Deca carevi sveta“ u Nišu i reketi Novaka Đokovića

„Deca carevi sveta“ naziv je novoosnovane Fondacije čiji je pokretač Zoran Stojiljković niški rukometaš.

Ova Fondacija priređuje donatorsku večeru na kojoj će se prikupljati novac za kupovinu ultrazvučnog aparata za Dečiju onkološku kliniku u Nišu.

Deca jesu carevi sveta i sve što budemo radili u okviru Fondacije radićemo upravo za decu“, započinje priču Zoran Stojiljković, koji, iako decenijama ne živi u Nišu, ne zaboravlja svoj rodni grad.

Foto: Z. S.

U Parizu živim već 30 godina, a polovinu tog perioda bio sam aktivan sportista. Tamo sam stekao ime, ostvario kontakte sa brojnim vrednima ljudima i zašto da ne iskoristim sve to i ne pomognem svojim sugrađanima“, kaže Stojiljković.

Foto: Z. S.

Prva donatorska večera biće održana 20. septembra od 19 časova u Hotelu Tami Rezidens, u okviru koje će biti organizovana aukcija sportskih rekvizita proslavljenih domaćih i inostranih sportista. Teniseri Dominik Tijem i Kristina Mladenović, fudbaleri Kilijan Mbape i Dušan Tadić, košarkaši Nikola Jokić i Stefan Jović, rukometaši Nikola i Luka Karabatić, samo su neka od imena koja su svom kolegi Stojiljkoviću izašla u susret.

Foto: Z. S.

Cilj je da prikupimo što više novca kako bismo kupili najbolji aparat. Na aukciji će se naći i reket Novaka Đokovića koji je, bez imalo razmišljanja, poklonio Fondaciji nekoliko od svojih reketa, potpisao i poželeo nam sreću. Kao bivši sportista, kontaktirao sam brojne kolege sportiste koji su se rado odazvali pozivu, jer to su pravi ljudi, rado učestvuju u ovakvim akcijama i svi su dali nešto svoje sa potpisom, bez ikakvog premišljanja“, ističe Stojiljković.

Foto: Z. S.

Među predmetima koje je Fondacija „Deca carevi sveta“ prikupila u prethodnom periodu našla se i violina Nemanje Radulovića pijaniste svetskog ranga rođenog u Nišu. Ona će biti deo aukcije koju Fondacija planira za narednu godinu, navodi Stojiljković najavljujući nove akcije.

Foto: Z. S.

Ove godine je sportski, a sledeća aukcija će imati kulturno-umetnički koncept. Ideja je da nabavimo još neki instrument, neku sliku, statuu, bisticu i slične umetnine naših poznatih slikara i vajara, tako da će se naredne godine u ponudi naći i Nemanjina violina“, kaže Stojiljković.

Foto: Z. S.

Fondacija „Deca carevi sveta“ je nastala sa ciljem da okupi poznate Nišlije, ostvarene u raznim oblastima, kako bi zajedno prikupljali novac za pomoć i podršku deci iz Niša, kao i za nabavku opreme potrebne ustanovama i institucijama koje primarno brinu o deci, a nisu u situaciji da ih same obezbede.

Foto: Z. S.

Na ideju da osnujem Fondaciju došao sam oktobra prošle godine kada sam, kao član upravnog odbora jedne organizacije, prisustvovao donatorskoj večeri u Parizu. Sam osećaj da smo tada prikupili ogromna sredstva koja smo prosledili bolnicama i brojnim drugim institucijama, probudio je u meni želju da i u Nišu i mojoj Srbiji organizujem nešto slično“, objašnjava.

Foto: Z. S.

Humanih Nišlija, kaže, ima. Svakodnevno se javljaju oni koji žele da se priključe i veruje da će ova prva donatorska večera ispuniti svoju misiju.

Foto: Z. S.

Prijatno sam iznenađen, mada nisam bio skeptik. Nije jednostavno organizovati donatorsku večeru ovakvog tipa. Čitav posao traje već četiri meseca, ni na odmor nisam otišao, ali ne žalim. Još nisam ispunio cilj, ali mi je srce puno i veliko kao kuća. Ovo je, ipak, moj grad i čini mi se ostao je isti kao kad sam odlazio odavde, grad sa dušom“, kaže uz osmeh Zoran Stojiljković.

Foto: Z. S.

Zoran Stojiljković je svoje prve korake u rukometu napravio u niškom Železničaru, odakle ga je sportska sreća odvela u beogradsku Crvenu Zvezdu, a zatim i u klub Pari Sen Žermen, u Parizu, gde sa porodicom živi poslednjih 30 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com