Stari Niš

Na današnji dan umro je Đorđe Genčić, politički vođa zavere protiv kralja Aleksandra i gradonačelnik Niša

Na današnji dan u Beogradu 19. oktobar 1938. je umro Đorđe Genčić.

“Industrijalac, vlasnik rudnika, ministar unutrašnjih poslova u vreme kralja Aleksandra Obrenovića, politički „vođa“ zavere protiv kralja Aleksandra i gradonačelnik Niša (1894—1899). Bio je veoma važna ličnost tokom zavere vezane za majski prevrat”, navode u Isorijskom arhivu.

Bio je veoma važna ličnost tokom zavere vezane za majski prevrat. Nakon obrazovanja nove vlade pod Кarađorđevićima bio je ministar narodne privrede, ali se ubrzo povukao. Tokom balkanskih ratova i Prvog svetskog rata bio je dopisnik ruskih listova u srpskoj vojsci.

Rođen je u bogatoj i uglednoj porodici. Posle završene srednje škole u Zaječaru i Beogradu odlazi u Beč gde studira ekonomske nauke, a kasnije u Rusiju, gde studira vojne nauke. Po povratku radio je u Nišu kao upravnik grada (gradonačelnik). Bio je oštar protivnik ženidbe kralja Aleksandra Obrenovića sa građankom Dragom Mašin. Zbog javne osude ovog braka i političkih rasprava Genčić je bio osuđen na sedam godina zatvora, od čega je odslužio jednu.

U njegovoj porodičnoj kući smešten je Muzej Nikole Tesle.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com