DruštvoStari Niš

NA DANAŠNJI DAN-Stefan Nemanja i Fridrih Barbarosa u Nišu sklopili sporazum

27. jula 1189. godine, ispred Crkve Svetog Pantelejmona u gradu Nišu, susreli su se srpski veliki župan Stefan Nemanja (1166-1196) i nemački car Fridrih Barbarosa (1152-1190), dok je on bio u prolazu kroz Srbiju ka Palestini u Trećem krstaškom ratu.

Na današnji dan 1189. godine u Nišu su srpski veliki župan Stefan Nemanja i nemački car Fridrih I Barbarosa, koji je predvodio vojsku krstaša na putu ka Bliskom istoku, sklopili sporazum. Ovaj prvi ugovor srednjovekovne Srbije i Nemačke nije u potpunosti realizovan. Sporazumu su prethodili pregovori započeti ranije od strane srpske delegacije na dvoru nemačkog vladara u Nemačkoj.

Viši kustos Narodnog muzeja u Nišu Bojana Nešić, objašnjava da je posle osvajanja Niša od strane Vizantije 1183. srpski veliki župan Stefan Nemanja nastavio politiku usmerenu protiv Vizantije. Okolnosti tog vremena delimično su mu išle na ruku, naročito pripreme zapadnih zemalja za krstaške pohode protiv musli-mana na Bliskom istoku. Кada je saznao da se nemačka vojska pod vođstvom cara Fridriha Barbarose priprema za pohod na Jerusalim preko balkanskih zemalja, Stefan Nemanja je odlučio da u nemačkom vladaru potraži saveznika u borbi protiv Vizantije.

Кada su Nemci krenuli u pohod u leto 1189. prvo su stigli u Beograd odakle su nastavili put prema Braničevu i Nišu. Srpsko poslanstvo je izašlo u susret nemačkoj vojsci, a Fridrihu Barbarosi i njegovoj pratnji priređen je svečan doček.

„Stefan Nemanja je pred njega izašao sa bratom Stracimirom i velikom pratnjom. Nemačkom caru su uručeni vredni pokloni, a 27. jula 1189. započeli su pregovori“, kaže ona za Niške Vesti.

PRIČE IZ PANTELEJA: Stefan Nemanja Fridrihu Barbarosi prilikom susreta u Nišu poklonio foku iz Dubrovnika

Nemanja ga je obavestio o svojim pobedama i uspesima, posebno naglasivši da je sa braćom osvojio Niš i okolinu, kao i područja oko Serdike (Sofije). Кako nemački car nije bio spreman za rat na Balkanu, koji bi ga verovatno omeo u ostvarenju osnovnog cilja pohoda, prihvatio je samo deo srpskih predloga.

„Vizantijski car Isak Anđeo je vest o susretu dvojice vladara u Nišu  protumačio kao neprijateljski čin. Međutim, kada su se nesuglasice i sukobi između krstaške i vizantijske vojske razrešili i krstaši bili prebačeni na tlo Male Azije, vizantijski car je započeo pripreme za pohod na Srbiju. Posle bitke na Moravi 1190. i poraza vojske Stefana Nemanje, Niš se ponovo našao u sastavu vizantijske države, i do 1198. pominje se kao vizantijski grad“, kazala je Bojana Nešić.

 

Spomen-obeležje susreta Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose;
Fotografija iz knjige Moj City, Moj Niš

Spomen-obeležje susreta Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose nalazi se na travnatom skveru Nišavskog keja, ispred zgrade Univerziteta. Spomenik visine 5 m pod uglom izvijenih metalnih ploča sa zakivcima koji asociraju na izgled riterskih oklopa krstaša izveden je po projektu arh. Jovana Mandića uz saradnju umetnika Radomira Đokića i Miodraga Anđelkovića. Na pločama spomenika je na srpskom i nemačkom jeziku izgraviran tekst „Prvi Srpsko – Nemački sporazum sklopili su u Nišu Veliki župan Stefan Nemanja 27. jula 1189. godine i car Fridrih I Barbarosa. Obeležje se postavlja povodom 800. godišnjice ovog događaja. Opština Niš 1989.“

ANZEBERT, nemački hroničar iz XII veka opisao je u jednom delu knjige Istorija ratnih pohoda cara Fridriha Barbarose susret STEFANA NEMANJE I FRIDRIHA BARBAROSE u Nišu 27.07. 1189, u vreme kada Barbarosa predvodi vojsku krstaša trećeg pohoda, na Istok, sa ciljem oslobađanja Jerusalima od muhamedanskih osvajača.

„On kaže da je Cara u Nišu dočekao srpski veliki župan Stefan Nemanja sa braćom Stracimirom i Miroslavom i velikim brojem velmoža, da su priređivane velike gozbe a Caru su darivali veliki broj poklona: vino, ječam, volove, ovce i preko toga još i 6 morskih krava i pripitomljenog vepra i jelene. Ponudili su mu da budu njegovi vazali i da ga pomažu protiv Grka. Ovom prilikom vladari ugovoraju i ženidbu Toljena, sina Nemanjinog brata Miroslava, ćerkom istarskog grofa Berholda“.

Pogledajte još…

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Veliki Zupan docekuje careve svoga doba u Nisu ! Dok Ugarski Bg. krade istoriju, i podize spomenik coveku, koji nikad nije krocio na Ugarsku teritoriju …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com