Sport

Na današnji dan rođen je legendarni fudbaler Radničkog i Crvene Zvezde Aleksandar Panajotović

Aleksandar Panajotović, bivši srpski i jugoslovenski fudbaler rođen je 28. januara 1952. godine.

Rođen je u Pirotu, krakto vreme živeo u Kruševcu, a u Pirot se vratio sa porodicom kada je bio dete. U početku se bavio rukometom, ali je kasnije prešao na fudbal i priključio se omladinskom timu Radničkog Pirot.

Ubrzo nakon toga, Panajotović je promovisan u prvi tim, pomažući im da izbore plasman u Drugu ligu Jugoslavije 1969. Godinu dana kasnije Panajotović je prebačen u jugoslovenskog šampiona Crvenu zvezdu, potpisavši četvorogodišnji ugovor u junu 1970. godine.

U drugom delu sezone 1976/77. Panajotović je prešao u Radnički Niš. Bio je redovni član tima koji je stigao do polufinala Kupa UEFA 1981/82., postigavši tri gola za svoj tim u tom periodu.

Aleksandar je ušao u u igru u drugom poluvremenu, sa dva gola u 52. i 72. minutu izjednačio rezultat iz prvog meča u Dandiju i tako postao junak meča. Gol za plasman u polufinale i veliko slavlje 22.000 navijača na Čairu postigao je Bane Đorđević u 86. minutu sa penala.

Tokom sledeće sezone Panajotović je napustio klub i poslednje godine karijere proveo u Jumku iz Vranja i Napretku iz Aleksinca, igrajući u nižim ligama.

Za reprezentaciju Jugoslavije igrao je na Mediteranskim igrama 1971. godine, kada je osvojena zlatna medalja, a Panajotović je postigao četiri gola na turniru. Takođe je igrao za Jugoslaviju na Evropskom prvenstvu u fudbalu do 21 godine, 1974. godine.

Podsetimo, dugometražni dokumentrani film LEGENDE ČAIRA producenta Olivera Paunovića i reditelja Vladimira Ristića opisuje legendarnu generaciju niškog kluba koja je igrala polufinale Kupa UEFA protiv Hamburgera davne 1982. godine. Iz bogate istorije gradskog kluba, ovo je, složiće se sportski radnici, najbitniji događaj.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com