Hronika

Na današnji dan poginuo 91 rudar u Aleksinačkim rudnicima

Na današnji dan pre 33 godine Aleksinac je „zavijen u crno“ jer je u jami “Morava”, u najvećoj rudarskoj nesreći u Srbiji, poginuo 91. rudar.

Do tragedije je došlo u severnom reviru jame u Aleksinačkim rudnicima, u minut do podneva, a od 178 kamarata prve smene njih 90 se nije vratilo sa dubine od 700 metara ispod površine zemlje. Tela poginulih rudara izvlačena su skoro mesec dana. Stradali su od požara, koji je izbio kada su četvorica njihovih kolega aparatom za autogeno zavarivanje sekli deo gvozdene podgrade. Nesreća je označila i kraj Aleksinačkog rudnika, iako su, kako se procenjivalo, rezerve premašivale 30 miliona tona mrkog uglja, jednog od najkvalitetnijih u Srbiji.

U vreme kada se tragedija dogodila rudnik je upošljavao oko 1.000 ljudi, ne samo iz Srbije već i čitave ondašnje Jugoslavije. Aleskinac i Sokobanja 1. aprila ove godine ponovo su „zavijeni u crno“ jer je u nesreći u rudniku mrkog uglja “Soko”poginulo osam i povređeno 20 rudara.

Pravosudni organi su nakon istrage saopštili da niko nije kriv za nesreću i da su rudari nastradali od posledica gušenja usled proboja enormne koncentracije metana u jami. U nesreći u rudniku „Soko“ poginuli su Darko Zlatković (43), Nenad Trivunac (37), Petar Petrović (31), Radovan Grujić (47), Branko Čokorilo (56), Branislav Zlatanovoić (55) i Živković Bratislav (59).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Tada sam bio na dužnosti načelnika Centra za obaveštavanje. Sećam se svega. Velika tragedija. Neka im je večna slava.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com