Stari Niš

Na današnji dan Jevreji streljani na Bubnju davne 1942. godine

Stradanje Jevreja u Nišu

Na današnji dan 1942., Jevreji su ujutro iz logora kamionima odvedeni na brdo Bubanj kod Niša.

 

Nemci su izdvajali po 12 lica i streljali ih u potiljak sve do četiri sata po podne. Toga dana je streljano preko 1000 Jevreja, među njima dve žene i 12 dečaka. Ako bi se desilo da neka žrtva nije pogođena u glavu bio je jedan Nemac koji je išao i ubijao ponovo metkom iz revolvera. Po tvrdnjama svedoka, rake su bile toliko pune da je svega deset santimetara zemlje moglo biti bačeno na leševe.
U dane 17. i 19. februara, streljano je oko 530 Jevreja muškaraca sa dečacima iznad 12 godina, koji su sa očevima bili na tavanu ili u sobama. Među streljanima nalazili su se mnogi građani Niša, privrednici, lekari, studenti, radnici, zanatlije i trgovci.
Na osnovu podataka do kojih je Crveni Krst došao u istraživanjima,  može se reći da je od prvih dana pripreme ustanka, pa do kraja februara 1942. godine kroz Logor na Crvenom krstu, okupatorski zatvor u Tvrđavi i kvislinške zatvore u Nišu prošlo preko 5000 zatvorenika, najviše iz jugoistočne i istočne Srbije, od kojih je na Deliskom Visu, Bubnju, u logoru i na drugim mestima streljano oko 1700, među kojima preko 400 članova KPJ i SKOJa, partizana i drugih aktivnih saradnika NOP-a.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com