DruštvoHronika

Na dan Svetog Vasilija NATO sejao kasetne bombe, stanovnike Duvaništa čudo spasilo od smrti

Na današnji dan, pre tačno 21 godinu, NATO agresor bombardovao je kasetnim bombama niško naselje Duvanište. Na sreću niko nije stradao, ali je od gelera povređeno 13 osoba.

Prema podacima Narodnog muzeja, bombardovanje je 12. maja 1999. godine počelo u 14,55 časova i trajalo je do 15,20 časova. U roku od 25 minuta, NATO avioni izručili su iznad ovog niškog naselja dva kontejnera kasetnih bombi, od kojih jedan na prostoru ulice Sretena Mladenovića, a drugi u ulici Majakovskog.

Foto: Arhiva Narodnog muzeja

Kasetne bombe nalazile su se i u okolnim ulicama i duž Bulevara Nemanjića.

Iako je u tom trenutku na ulicama Duvaništa bilo mnogo ljudi, tokom ovog napada nije bilo poginulih. Teže su povređene tri osobe, a deset lakše.

Oštećen je veliki broj stambenih objekata u ulicama Sretena Mladenovića, Majakovskog, Roberta Koha, Aleksandra Bjelića i u Nobelovoj. Na pojedinim zgradama i u ulicama još uvek su vidljive rupe od gelera.

 

Žitelji Duvaništa već 21 godinu slave Svetog Vasilija Ostroškog kao svog spasitelja i čudvotvorca, jer usred sunčanog prolećnog dana, prilikom NATO bombardovanja kasetnim bombama nijedan stanovnik Duvaništa nije izgubio život.

Od toga dana potekla je inicijativa građana da se u ovom niškom naselju, u znak zahvalnosti Bogu, a naročito Svetom Vasiliju Ostroškom podigne hram. Podizanje hrama započeto decembra 2015. godine i još uvek traje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com