Obrazovanje

Na času muzičkog nema pevanja, fizičko bez kolektivnih sportova

Učenici, nastavno i nenastavno školsko osoblje ne treba da dolaze u školu ukoliko imaju povišenu telesnu temperaturu ili simptome respiratorne infekcije. Roditelji treba svako jutro da provere telesnu temperaturu svojoj deci pred polazak u školu. Nastavno i nenastavno školsko osoblje da provere telesnu temperaturu pred polazak u školu, navodi se u Upustvu o merama zaštite zdravlja učenika i zaposlenih za osnovne i srednje škole koje Ministarstvo prosvete dostavilo direktorima.

U učionici mogu da budu najviše 15 učenika koji će održavati fizičku distancu sa drugim osobama u školi od najmanje 1,5 metara.  Preporučuje se da učenici ne menjaju učionice odnosno da se nastava za jedan razred odvija u istoj učionici.

Potpuno obustaviti sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranjem aerosola, što bi značilo da se na časovima muzičkog ne peva, nema proba školskog hora, na fizičkom nema kolektivnog sporta, a za individualne sportove treba proveriti uslove, veličina sale, mogućnost prirodne ventilacije i sl.

Osobe koje dovode decu u školu ne ulaze u školu već decu prate do ulaza u školsku zgradu ili do kapije školskog dvorišta gde decu mlađeg uzrasta preuzima dežurni učitelj ili nastavnik i obavezno nose zaštitnu masku tako da pokriva nos, usta i bradu, navodi se dalje u Upustvu.

Školsko nastavno i nenastavno osoblje sve vreme boravka u školi treba da nose maske. Masku učenik treba da nosi pri ulasku u školu pa sve do dolaska do svoje klupe. Maska se obavezno koristi i prilikom odgovaranja i svakog razgovora, ali i  prilikom bilo kojeg kretanja van klupe, prilikom odlaska na odmor ili toalet. Preporučuje se da učenici sve vreme boravka u školi nose masku, ali ona se može odložiti u periodu kada učenik sedi u svojoj klupi i sluša nastavu.

Neophodno je redovno čišćenje školske sredine.  Obaviti čišćenje pre početka rada škole i svakodnevno, minimum dva puta dnevno nakon završetka prepodnevne i poslepodnevne smene.

Redovno provetravanje svih prostorija je obavezno i to isključivo prirodnim putem, otvaranjem prozora, bez upotrebe veštačke ventilacije i klimatizacije centralizovanog zatvorenog tipa. Ukoliko vremenski uslovi dozvoljavaju preporučuje držanje otvorenih prozora i tokom trajanja nastave.

Upustvo sadrži i preporuke o pustupanju  sa učenicima, nastavnim i nenastavnim osobljem škole koje imaju simptome respiratorne infekcije sa sumnjom na infekciju COVID 19

Pri svakoj sumnji na postojanje respiratorne infekcije učeniku odmah staviti masku i smestiti ga u praznu učionicu  određenu za izolaciju i obavestiti roditelje i nadležni institute ili zavod za javno zdravlje. O učeniku, u sobi za izolaciju do dolaska roditelja, potrebno je da brine jedna osoba koristeći masku i rukavice, a prostoriju nakon odlaska deteta očistiti i dezinfikovati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com