Zdravlje

Na birou gotovo da nema lekara specijalista

Lekara specijalista, u gotovo svim granama medicine, ima mnogo manje nego što je zdravstvenim centrima u Srbiji potrebno, navodi u dr Milan Simić, predsednik Upravnog odbora Lekarske komore Srbije. Do problema je došlo jer se ranije u specijalizacije nije ulagalo, ali je kako kaže, od prošle godine, sitiacija je promenjena.

Potrebno je više od jedne decenije učenja i rada da student medicine postane lekar specijalista. U specijalizacije se minulih godina nije ulagalo, te se sada javljaju i posledice.

Na birou ima lekara opšte prakse, specijalista nema, takođe u Komori imamo veliki broj lekara bez specijalizacije,  ali mali broj specijalista“, objašnjava dr Milan Simić.

U prethodnom periodu lekari gotovo da nisu odlazili na specijalizacije, zto zbog zabrane zapošljavanja, što zbog toga što nisu postojali materijalni uslovi. Dr Simić navodi da je situacija sada rešena.

„Od prošle i pretprošle godine, Fond svima onima koji su dobili specijalizacije od Ministastva plaća troškove specijalizacije, a od kraja prošle godine se plaća i subspecijalizacija, tako da buduci lekari specijalisti nemaju te materijalne probleme koje su imali ranije“, navodi dr Simić.

Na ovaj način bi se problem nedostatka kadrova strateški rešavao, objašnjava on.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com