DruštvoKultura

„Muzički edikt“ otvara leto duhovnosti i kulture u Nišu

Osam horova iz inostranstva na „Muzičkom ediktu“

Ovogodišnji, sedmi po redu, Međunarodni festival duhovne muzike „Muzički edikt“ 2021. godine, organizuje se pod pokroviteljstvom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog G. G. Porfirija, a sa blaoslovom Njegovog Preosveštenstva Episopa niškog G. G. Arsenija, u periodu od 20. do 23. juna. Publika će imati priliku da čuje raznovrstan program, raspoređen u četiri festivalske večeri.

Četrnaest horova iz osam zemalja (Srbija, Gruzija, Bugarska, Albanija, Ukrajina, Poljska, Rumunija, SAD, Letonija) predstaviće se različitim muzičkim tradicijama u Sabornom hramu Silaska Svetog Duha na apostole i platou ispred Svetosavskog doma, dok će pojedini ansambli imati priliku da, u okviru pratećeg programa festivala, nastupe i van Niša.

“Muzički edikt je javna gradska manifestacija od 2015. godine i od posebnog značaja je za naš grad posebno kada se ima u vidu da se organizuje pod pokroviteljstvom patrijarha srpskog Porfirija a sa blagoslovom niškog vladike Arsenija. Ove godine nam dolazi 14 horova iz osam zemalja koji će se predstaviti publici na festivalu, ali će se upoznati i sa gradom”, kazala je Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu dodavši da će Grad Niš nastaviti sa podrškom ovog festivala.

Dragana Petković, direktorka Turističke organizacije Niš je istakla da je posebno zadovoljstvo što nakon pandemije i jednog teškog kriznog vremena otvaramo Grad Niš kulturnom manifestacijom.

“Turistička organizacija Niša zajedno sa organizatorima Mešunarodnog festivala duhovne muzike “Muzički edikt” imaće priliku da pokaže bogato kulturno-istorijsko nasleđe našeg grada horskim ansambilma koji dolaze iz osam zemalja sveta. Ovo je veoma značajna manifestacija, ali i značajna prilika za naš grad da nastavimo da pozivamo sve organizatore festivala da nam se pridružuju u narednom periodu i da na otvorimo kapije našeg grada i nastavimo sa tradicijom okupljanja turista u Nišu”, istakla je Dragana Petković.

Starešina Sabornog hrama protojerej-stavrofor Branislav Cincarević je dodao da se Muzički edikt održava bijenalno.

“Festiva je vezan za slavu Sabornog hrama, za Duhove i uvek se održava u to vreme.U nedalju posle velike litije i naše slave uveče ćemo se okupiti u niškom Sabornom hramu da pod njegove svodove čujemo divne izvođače. Festiva će otvoriti monah Serafim Bit-Hariba iz Gruzije koji će pevati psalme i pesme na Hristovom govornom jeziku. Ovo je njegov prvi boravak u Nišu, Srbiji i Evropi. Festival će zatvoriti hor i simfonijski orkestar RTS-a iz Beograda Mocartovim Rekvijemom u porti Saborne crkve”, kazao je otac Branko.

Otac Branko je dodao da će horovi gostovati i van Niša u nekoliko gradova.

“Manifestaciju koju podržava Grad Niš šaljemo i u druge gradove u kojima će biti prateće manifestacije. Jedan koncert poklanjamo i Beogradu jer imamo i podršku Ministarstva za kulturu Srbije”, kazao je otac Branko.

Sara Cincarević, umetnička direktorka festivala se zahvalila svima koji su podržali Muzički edikt i učinili su da festival bude ovakav kakav jeste.

“Svaki od horova koji je selektovan za ovaj festival ovde je sa razlogom. Hor iz Letonije je prvak Horske olimpijade 2020. koja je održana u Evropi.Otac Serafim Bit-Haribi ima takvi istoriju da o njemu može da se snimi film. Slično je i sa ostalim učesnicima festivala. Tu je i Vizantijski hor “Sv.Jovan Kukuzelj” iz Tirane, Albanija, koji prvi put dolazi da pave u Srbiji na albanskom jeziku himne u niškoj pravoslavnoj crkvi. Time će pokazati da albanski narod isto kao i srpski pripada vizantijskom kulturnom krugu i da je bio većinski hrišćanski. Mi započinjemo mostove saradnje na jednom potpuno drugom osnovu i iskreno se nadamo da će se to razumeti”, istakla je Sara Cincarević.

Prve festivalske večeri 20. juna od 19,30 sati nastupaći Niška crkvena pevačka družina “Branko”, Hor “Sv.Vasilija Ostroškog”, Dečiji omladinski hor “Branko” i monah Otac Serafim Bit-Haribi.

Druge festivalske večeri 21. juna od 19,30 sati nastupaju Hor “Nuša” iz Sofije, Bugarska, Vizantijski hor “Sv. Jovan Kukuzelj” iz Tirane, Albanija, Hor “Nikolaj II” iz Njujorka, SAD i Crkveni hor “Sveti knez Lazar” iz Kruševca.
Crkveni hor “Branko” iz Leskovca, Hor “Kinonia” iz Turn Severina, Rumunija, Kamerni sastav “Parteks” iz Poljske i Hor “Sine Nomine” iz Kijeva, Ukrajina nastupiće na trećij festivalskoj večeri u Sabornom hramu sa početkom u 19,30 sati.

Hor “Blagovesti” iz Rige u Letoniji nastupa na završnoj večeri festivala u 19,30 sati, a nakon toga na platou ispred Svetosavskog doma festival će svečano zatvoriti Hori simfonijski orkestar RTS-a Mocartovim Rekvijemom.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com