Kultura

MUZEJI ZA 10: „Budućnost muzeja: nove ideje nove prakse“

Od 12 do 18. maja održava se nacionalna manifestacija „Muzeji za 10“. Tema ovogodišnje manifestacije, sedme po redu, je „Budućnost muzeja: nove ideje nove prakse“. U okviru manifestacije biće obeležena i 17.Evropska noć muzeja, u subotu 15. maja. U manifestaciji učestvuje više od šezdeset muzejskih i galerijskih ustanova iz mnogih gradova Srbije.

Galerija savremene likovne umetnosti Niš je stalni učesnik manifestacije.

Niška Galerija ove godine učestvuje sa tri izložbe u tri galerijska prostora.

U Oficirskom domu 13.maja biće otvorena izložba Radoša Antonijevića pod nazivom O koristi i šteti istorije za život.

Izložbu čine tri celine: šator u obliku Vidovdanskog hrama (nikad izgrađeni objekat čiji je idejni tvorac Ivan Meštrović,1908), „Šator Dečani“ (prema našem manastiru na Кosovu iz XIV veka) i „Na svome mestu stajati“ (tri šatora po autentičnim oblicima vrhova Olimpa,Sinaja i Ararata). Spajajući mitove i istoriju, nacionalne i nadnacionalne identitete Antonijević istoriji pristupa kao heteroglosiji narativa od čije interpretacije značajno zavisi život pojedinca ali i zajednice i njihova budućnost.

U Paviljonu u Tvrđavi – izložba slika Tijane Fišić „0“.

Likovni izraz Tijane Fišić počiva na nadrealnoj kombinatorici motiva, magičnoj atmosferi, svetlom koloritu sa dominantnom plavom bojom. Njane slike su metafizičke konotacije, u njihovom kontekstu isčitavamo veru u duhovno.

U Salonu 77 – multimedijalna izložba Lidije Antanasijević „ Transformatorijum“.

Izložbu čine kolaži, video i prostorna instalacija. Кroz različite medije a na dominantno zasnovanoj primeni ćiriličnih slova umetnica stvara dela koja su autobiografska personifikacija života migranta, obeleženog svakodnevnom napetošću dvojnosti jezika, kultura i mentaliteta sa kontinuiranom potrebom priradanja.
Tokom trajanja Manifestacije biće realizovana akcija „Fotka iz Galerije“ – pozivaju se posetioci da na svom instagram nalogu sa #fotkaizgalerije, zaprate i označe naš nalog @galerijaslunis i objave fotografije sa izložbi. Autorima kajkretivnijih fotografija biće uručene nagrade koje dodenjuje GSLU Niš.

Izložbeni prostori će raditi od 12 do 18 sati a u Noći muzeja do 22 sata. Takođe tokom Noći muzeja biće organizovana i vođenja kroz izložbe i to u Salonu 77 u 17 sati, u Paviljonu u 18 sati a u Oficirskom domu u 19 sati.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com