Kolumna

Muzej sporta – Sačuvajmo od zaborava bogatu sportsku prošlost Grada Niša

Pehari, medalje, plakete, suveniri, dresovi, ekskluzivne fotografije kultnih utakmica i takmičenja iz daleke i bliske prošlosti i ostala sportska svedočanstva o uspesima niških sportista i niških klubova i sve to na jednom mestu – Muzeju sporta.

Niš bi po ugledu na evropske metropole trebalo da ima hram sporta u kojem bi se čuvale dragocenosti koje poseduju naši sportisti i klubovi.

Zamislite ekskluzivna svedočanstva o važnim fudbalskim, rukometnim utakmicama, o vaterpolu, boksu, pojedinačnim sportovima.

Grad Niš iznedrio je vrhunske sportiste

Zoran Tuta Živković, Dragan Pantelić, Dragan Stojković Piksi, Ivan Miljković, Lidija Mihajlović, Dragiša Stanković Čelik, Miodrag Knežević Knez, Dragan Živadinović Senta, … samo se neka od imena na koja možemo biti ponosni.

Karijeru su započeli u Nišu, nastavili u prestonici, a mnogi su se vinuli i u svetske visine ne zaboravljajući nikada odakle su potekli. Njihove uspehe i rezultate moramo zaštititi od zaborava. Sportske klubove takođe.

Ne prepustiti zaboravu istoriju niškog sporta

Predlažem da Niš izdvoji prostorije za Muzej sporta ili da se takav prostor predvidi u okviru nove zgrade koju bi morao da dobije Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

U takvom ambijentu bi se priređivale i specijalne postavke povodom značajnih jubileja sportskih klubova i održavale radionice u kojima bi gosti bili legendarni niški sportisti.

Izložbe bi bile prilika i da našu decu upoznamo sa bogatom tradicijom niškog sporta.

Pre dve godine sa novinarom Tomislavom Santračem pokrenuo sam ovakvu inicijativu. Naišao sam na odobravanje gradske vlasti, ali na žalost do realizacije ovog projekta još uvek nije došlo.

Vreme je da to promenimo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pročitaj i :
Close
Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com