Društvo

Mural sa likom mitropolita Amfilohija na Delijskom Visu

Mural sa likom Mitropolita Amfilohija, koji je u nedelju u prisustvu nekoliko desetina hiljada vernika sahranjen u Podgorici oslikan je na Delijskom Visu. Mural se nalazi na trafou pored same Osnovne škole “Branko Miljković”, a slikao ga je Nišlija Sava Mišić koji je već poznat javnosti pos svojim muralima poznatih ličnosti čija imena nose neke niške škole.

Ideja je potekla od članova Udruženja Radne akcije Delijski Vis koji su na ovaj način izašli u susret Udruženju “Srbi za Srbe” i dali im podršku u realizaciji ove, sada zajedničke ideje. Ovo je drugi mural koji se slika posle smrti Mitropolita Amfilohija, prvi je u Foči.

“Na ovaj način želimo da odamo poštu ali i zahvalnost Mitroplotu Amfilohiju, njegovom junaštvu i čojstvu, a za sve ono što je on uradio za Srbe i pravoslavnu veru ne postoje reči kojima bi se odužili. Ovo je način da on i dalje, na putu ka Metohu, bude sa nama, a njegov lik da nas podseća kojim putem treba da idemo”, kaže Milan Spasić iz Udruženja Radne akcije Delijski Vis.

Foto: M.V.

Dodaje da su izabrali trafo pored škole jer na taj način i deca mogu da vide lik Mitropolita Amfilohija, da se sretnu sa pravoslavljem, da usvoje vrednosti i vrline kojima je Mitroplotih Amfilohije učio svoje vernike, ali koje je i sam nosio u sebi.

“Svoju veru i istoriju ne smemo zaboraviti i moramo da je prenosimo i na mlađe generacije, a sećanje na Mitropolita Amfilohija, čijim je odlaskom pravoslavna vera izgubila mnogo, je samo putokaz za generacije koje dolaze”, dodaje Milan Spasić.

Foto: Udruženje Radne akcije Delijski Vis

Mural radi Sava Mišić, mladi profesor likovne kulture koji je svoj “slikarski potpis” već ostavio u nekoliko niških osnovnih škola.

“Velika mi je čast da radim mural Mitroplita Amfilohija i što su baš mene pozvali da uradim njegov portret. Uradio sam do sada dosta portreta velikih ljudi, ali ovaj mural slikam i bojama i srcem. Iz poštovanja prema njemu i ljubavi kojom je on darivao srpski narod svi koji smo na ovom zadatku želimo da on na ovaj način i dalje bude sa nama”, kaže Sava Mišić.

Sava je mural počeo da slika juče, a nada se da će već sutra biti završen. Ovo je čin koji govori o velikom poštovanju koji je imao kod Srba ma gde se oni nalazili.

Foto: M.V.

U Nišu se mural Mitropolita Amfilohije nalazi u ulici koja vodi do Metoha i kao da je neka vrsta putokaza koji nam pokazuje pravac u kome je potrebno da idemo.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com