Hronika

MUP upozorava građane: AKO DOBIJETE OVAJ MEJL ODMAH PRIJAVITE

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije obaveštava građane i kompanije da se pojavio maliciozni program „Trojanac“ koji se širi elektronskim porukama poslatim sa navodne imejl adrese MUP-a invitations@mup.gov.rs i upozorava ih da takvu poruku, ukoliko je prime, ne otvaraju.

MUP poziva kompanije i građane da ukoliko dobiju takvu elektronsku poruku to prijave Odeljenju za suzbijanje visokotehnološkog kriminala na imejl adresu vtk@mup.gov.rs.

“U navedenom imejlu pošiljalac se predstavlja kao direktor policije i primaoca poruke, poziva da dođe u policiju vezano za navodnu istragu koja se vodi protiv njega, kao i da u prilogu poruke pogleda poslata dokumenta i po potrebi angažuje advokata. Reč je o poruci koja se šalje sa VPN servisa u inostranstvu preko koga se lažno predstavlja da se imejl šalje sa adrese Ministarstva unutrašnjih poslova, a prilog čini fajl „pdf.iso“, koji u sebi sadrži maliciozni „Trojanac“ koji detektuje 22 antivirusna alata”, piše u obaveštenju Vlad Republike Srbije.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova apeluju na građane i firme da ne otvaraju priloge ovakve elektronske pošte sa nepoznatih adresa, ali ni sa poznatih kada njihov sadržaj ukazuje na nešto što nije uobičajeno.

“Odeljenje za suzbijanje visokotehnološkog kriminala u saradnji sa Posebnim tužilaštvom za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu preduzima sve mere i radnje usmerene na identifikaciju lokacije i počinilaca ove fišing kampanje, navodi se u saopštenju”, piše u obaveštenju.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Где да пријавим превару електронског банкарства?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com