Hronika

MUP poziva građane da ne koriste pirotehnička sredstva

Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo je danas apel građanima da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva i da posebnu pažnju obrate na električne uređaje koji se koriste kao ukrasi.

Ministarstvo upozorava na to da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, a neretko i do povreda lica, šake i drugih delova tela, koje mogu dovesti do invaliditeta.

Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati i požare.

Tokom prošle godine, usled nestručnog rukovanja pirotehnikom, povređene su 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi.

Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena je prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a vatromet mogu izvoditi samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tokom novogodišnjih i božićnih praznika, kako se navodi, vatrogasci imaju povećan obim posla, što je jednim delom prouzrokovano neispravnim električnim uređajima koji se koriste kao ukras.

Građanima se savetuje da te uređaje kupuju u ovlašćenim prodavnicama, kao i da prilikom njihove upotrebe proveravaju da li se greju i da ih ne ostavljaju upaljene kada nisu u stanu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Могу да позивају колико хоће- а, јел’ патролирају и кажњавају?!? По целом граду од сумрака као бомбе да падају свуда редом!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com