Kultura

Monografija o Svetislavu Tisi Milosavljeviću predstavljena u banjalučkom Banskom dvoru

U Banskom dvoru u Banjaluci promovisana je monografija „Svetislav Tisa Milosavljević, od Niša do Banjaluke, od vojnika do državnika“, autora Milutina Miltojevića, a u izdanju Studentskog kulturnog centra Niš.

Monografija o Svetislavu Tisi Milosavljeviću predstavljena je u okviru obeležavanja Dana Banskog dvora, a na promociji su pored autora govorili i recenzenti dr Nebojša Ranđelović, mr Zoran Pejašinović i Nadežda Lazarević Кovačević. Promociji je prisustvovala i delagacija Studenskog kulturnog centra Niš, predvođena direktorom dr Predragom Jelenkovićem.

”Osnovna ideja knjige je bila da se njegov život rasvetli od rođenja i porekla njegove porodice preko školovanja, vojne karijere, perioda kada je bio ministar i na kraju vrbaski ban”, naveo je istoričar Milutin Miltojević, autor monografije.

Foto: Velibor Tripić

Ovom promocijom nastavlja se uspešna saradnja između Banskog dvora i Studentskog kulturnog centra Niš, koja je zvanično započeta septembra, potpisivanjem memoranduma o saradnji u Nišu, a potom i promocijom monografije i zajedničkim koncertom gudačkog orkestra „Svetislav Tisa Milosavljević“ iz Banjaluke i Akademskog hora SКC-a Niš u dvorištu Univerziteta.

Foto: Velibor Tripić

Podsetimo, Svetislav Milosavljević Tisa rođen je u Nišu 7. septembra 1882. godine, Bio je brigadni general i prvi ban Vrbaske banovine sa sedištem u Banjaluci, koji je u dva navrata bio ministar u Vladi Кraljevine Jugoslavije.

Ban Svetislav Tisa Milosavljević je svojim pregalaštvom i dobrom voljom, unapredio Banjaluku i postavio temelje novog, modernog grada. Zzbog toga jedna od najpoznatijih ulica u Banjaluci danas nosi njegovo ime, na trgu Srpskih vladara, u srcu grada, nalazi se spomenik ovom velikanu, a na novom grbu Banjaluke nalazi se ban Milosavljević zajedno sa Petrom Кočićem. Odlikovan je Ordenom Svetog Save i nizom drugih odlikovanja.

Pročitajte još…

Svetislav Milosavljević Tisa – BANJALUČKI PERIKLE

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button