Moja pričaObrazovanje

MOMČILO TOŠIĆ, MATURANT GIMNAZIJE “SVETOZAR MARKOVIĆ“: Iz programiranja osvaja medalje, obožava astronomiju, misli beleži stihovima

Momčilo Tošić je učenik specijalizovanog matematičkog odeljenja Svetozar Marković . Na Međunarodnoj Žautikovskoj olimpijadi se takmičio u oblasti programiranja i osvojio je bronzanu medalju. Inače, ova olimpijada se održava već 17 godina i okuplja učenike iz dvadeset država širom sveta a takmičili su se učenici iz 3 oblasti, matematike, fizike i informatike. Učenik bira jedan od ta tri predmeta i svaka škola kandiduje tri učenika za matematiku, dva za fiziku i dva za programiranje.

 

“Takmičio sam se iz programiranja i osvojio sam bronzanu medalju. Ovo je drugi put da se takmičim onlajn tako da mi to nije bila nikakva prepreka. Prvi put je to bilo takmičenje iz astronomije i astrofizike prošle godine, koje je održano tako zbog epidemije korone. Zadatke smo radili pod video nadzorom a za takmičenje sun as pripremali profesori Nikola Milosavljević, asistent na Prirodno – matematičkom fakultetu Univerziteta u Nišu i Ivan Stošić, doktorant na istom fakultetu”, kaže Mimčilo Tošić i dodaje dam u je nagrada veoma draga.

Foto: privatna arhiva

“Od nagrade mi je draže to što sam učestvovao na takmičenju, preispitao sam svoje znanje i povezao sve što sam učio do sada. Posebno mi je drago što je naš tim i naša škola ove godine postigla bolji uspeh nego 2015. godine na istom takmičenju. Tada smo osvojili jednu zlatnu, dve bronzane i jednu srebrnu medalju a ove dve zlatne i tri bronzane medalje”, dodaje Momčilo Tošić.

 

Momčilo Tošić bio je jedan od talenata koji su u akciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razlvoja predstavljani na bilbordu najuspešnijih đaka Srbije. On je osvojio bronzanu medalju na međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2019. godine koja se održala u Mađarskoj u Keškelju kod Balatona. Bila je to prava međunarodna olimpijada koja je okupila takmičare iz celog sveta.

“Bilo je divno iskustvo videti ljude iz celog sveta a organizatori su se potrudili da nam bude i interesantno jer smo posetili zamkove, jezero i druge turističke atrakcije i bogatstva ove zemlje. Inspirativno je bilo kako je organizovano samo takmičenje, akademski deo, jer do tada nikada nisam u takmičenju koristio teleskope i druga pomagala. Raspoređeni po grupama u istom trenutku nas 80 gledamo nebeska tela. Novo i nezaboravno iskustvo”, objašnjava Momčilo Tošić.

Momčilo Tošić; Foto: privatna arhiva

U drugoj godini srednje škole osvojio je zlatnu medalju na Balkanskoj fizičkoj olimpijadi 2019. godine.

“U osnovnoj školi nisam imao mentora ali mi je bilo zanimljivo da se spremam za takmičenje iz programiranja. Godine 2015. učestvovao sam na Balkanskoj olimpijadi iz programiranja a 2016. sam osvojio bronzanu medalju. I u osnovnoj školi sam volio fiziku i matematiku i odlučio sam da upišem specijalno odeljenje”, dodaje Momčilo.

Osnovnu školu „8 . septembar“ Momčilo je završio u Pirotu. Učestvovao je na republičkim takmičenjima iz fizike i po pravilu osvajo nagrade, ali kaže da je najveće uspehe sam postigao u oblasti programiranja.

Još kao mali voleo je na TV da gleda naučni program – Nacionalnu geografiju i slične emisije. Ljubav prema programiranju je u ovom slučaju neka vrsta porodične tradicije jer je Momčilov otac, Zoran, inženjer elektronike, sistemskog sofvera. Majka je ekonomista, ali je porodica prepoznavši Momčilova interesovanja imala dovoljno sluha za njega, a na putu ka uspehu bila mu je najveća podrška.

„Oni su me uvek ohrabrivali da se bavim naukom i mislim da su najzaslužniji što sam svoja interesovanja usmeravao u pravcu nauke. I sada su mi najveća i najdraža motivaciona podrška. Motivišu me, hrabre, uvek su uz mene. Razgovaramo o svemu iz oblasti koje su predmet mog interesovanja”, kaže Momčilo.

Želja ovog mladića je da se bavi programiranjem ali da ga primeni na akademsku sferu, a manje na razvoj aplikacije.

“Obično kada pričamo o programiranju, svi žele da se bave web dizajnom. Kod mene je to malo drugačije. Ja se radije držim nauke”, dodaje Momčilo.

Voli da se druži, izlazi, igra društvene igre, šeta prirodom sa drugovima. Piše pesme. Izdao je prvu knjigu sa dečjim pesmama kada je imao devet godina „Iz srca deteta do celog sveta“.

“Književnost nije moj izbor kada razmišljam o budućnosti, ali volim da svoje misli kroz stihovnu formu pribeležim i sačuvam za neko vreme kada ću, možda, poželeti da izdam još neku knjigu pesama”, glasno razmišlja Momčilo.

Sada ga prioritetno interesuje nauka. Voleo bi da se bavi kao hobijem i astronomijom. Postoji velika zajednica amaterskih astronoma i voleo bi da više vremena posveti astronomji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button