Društvo

Moma osvojio Slovence pečenom paprikom: Spremanje na otvorenom postalo atrakcija u Ljubljani

Pred tezgom u centru Ljubljane ispred hotela i restorana koji drži Moma Jorgačević poreklom iz Srbije, tačnije iz Vučja kod Leskovca, uvek je red ljudi. Čekaju Slovenci da se ispeče paprika. Ne bilo koja nego baš ona iz Mominog rodnog kraja nadaleko čuvena, leskovačka.

Slovenci je obožavaju, a Moma papriku i ostalo povrće koje nudi Slovencima uvozi iz Leskovca pomažući tako, pre svega one koji su ostali da žive u njegovom rodnom selu Žabljane.

 „Duže od 40 godina sam u Ljubljani, bavim se ugostiteljstvom i radeći taj posao shvatio sam da Slovenci obožavaju naše specijalitete, a posebno su oduševljeni pečenom paprikom. Tako sam počeo da pečem i prodajem papriku“, kaže Moma.

Moma sa svojim radnicima peče papriku na licu mesta, a sladunjav miris pečene paprike privlači kupce, pa je pred njegovom tezgom uvek red. A već u prvoj  godini pečenje i kupovin pečene paprike u Ljubljani je postala neka vrsta atrakcije za Slovence.

„Uz papriku prodejem i paradajz, žute paprike, luk, feferone, šljive, kruške“, dodaje Moma.

Foto: V.P.

Kupuju Slovenci tucanu i mlevenu papriku, ali ne mogu da odole ni ljutenici i ajvaru. Srpske specijalitete Moma nudi u svojim restoranima, ali pečena paprika je postala gradska legenda u Ljubljani.

Od kako je proglašena pandemija koronevirusa Moma nije odustao od pečenih paprika. Nisu odustali ni Slovenci. Prodaja ide kako mora u ova surova vemena, a Moma se trudi da pomogne ljudima iz njegovog sela jer ni posle pet decenija života u Sloveniji nije zaboravio na mesto odakle je krenuo u svet. Pomaže i pravoslavnim crkvama u Sloveniji u kojima se okupljaju Srbi koji tamo žive. Svima Moma izlazi u susret.

Za Slovence je pečenje  paprike iz Vlasotinca ispred hotela i velika frekvencija kupaca atrakcija  koja je brzo proširila pa je  privukla pažnju i slovenačkih političara. Mesto na kome Ljubljančani čekaju svoj kilogram pečene paprike iz leskovačkog kraja  posetio je 2017.godine  lično i ministar poljoprivrede u tadašnoj slovenačkoj vladi Dejan Židan i čestitao Jorgaćeviću na preduzimljivosti.

Moma često ugosti i Srbe koji se nađu u Sloveniji i Ljubljani. Jedan od njih je i Nišlija Petar Rodić sa svojom ćerkom Sofijom Rodić iz Niša koja se bavi brzim klizanjem.

„Upoznao sam Momu dok sam boravio u Ljubljani sa Sofijom, a ona je bila na pripremama za takmičenje. I sam sam bio iznenađen pečenom paprikom koju Moma prodaje, a koji je izuzetan čovek  spreman da svima izađe u susret“, kaže Petar Rodić.

Foto: V.P. 

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button