Virus KoronaZdravlje

Molimo vas poslednji put da shvatite koliko je situacija ozbiljna

Preminulo 11 pacijenata u Srbiji, zaražena još 351 osoba

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji registrovan kod još 351 osobe. Od posledica zaraze preminulo je još 11 ljudi, saošpšteno je na konfrerenciji za novinare Kriznog štaba.

U poslednja 24 sata testirano je 8.393 osoba. Na respiratorima se nalazi 169 pacijenata. U poslednja 24 sata hospitalizovane su 234 osobe.

Zamenica direktora “Batuta” Darija Kisić Tepavčević je istakla da je najveći broj hospitalizovanih osoba od 30-39 godina. Svaka četvrta osoba pripada ovoj uzrasnoj grupi, odnosno 24,14 odsto.

Svaka peta osoba, ili 20 posto je starosti od 40-49 godina, a 20 odsto su i osobe od 20 do 29 godina. Šezdeset pet odsto hospitalizovanih je od 20-49 godina, kaže Darija Kisić Tepavčević.

Daleko viša stopa hospitalizacije kod mladog stanovništva je rezultat, njihove veće eskponiranosti virusu.

Zoran Gojković, pokrajinski sekretar

“Zdravstveni sitem Srbije je blago rečeno prenapregnut, on je mnogo više od toga, kapaciteti su popunjeni skoro do maksimuma. Iz dana u dan pokušavamo i uspevamo da dodatnim kapacitetima odnosno otvaranjem novih delova bolnica primimo sve pacijente koji su zaraženi, ali morate da shvatiti svi da tome ima kraja, i ne možemo iz dana u dan otvarati nova odeljenja, praviti bolnice za jedan dan”, rekao je pokrajinski sekretar Zoran Gojković.

 

Mi smo na prekretnici za zdravstveni sistem Republike Srbije, kaže Gojković i dodaje “Molimo vas poslednji put da shvatite koliko je situacija ozbiljna”.

Povećan broj zahteva za testovima

Darija Kisić Tepavčević, zamenki direktora Instituta “Batut”

“Znamo da je povećan broj zahteva za testovima i zbog putovanja, tako da to je ste razumljivo i svima jasno, razumete da su nama testiranja zbog kliničkih indikacija, prioritet. Zato u jednom momentu ti testovi jesu preusmereni na Zavode i Institute, kako bi se uvela bolja kontrola potrošnje. Sad kad postoji racionalan razlog za testiranja, vraćeno je na teren”, kaže Kisić Tepavčević.

Dodaje da je bilo zastoja sa izdavanjem rezultata testova “i više nego što treba da bude, najbolje je odmah, ali samo pi-si-ar testiranje je takvo”.

“Bili su redovi, pre svega ispred Torlaka, sa putnicima. Limitiran je kapacitet laboratorija, povećali smo kapacitet, ali je u jednom momentu bio zahtev veći”, kaže zamenica direktora Batuta.

Specijalni izaslanik ministra zdravlja za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu Boban Milisavljević: Složena situacija u Novom Pazaru i okolini, ali je sada pod kontrolom za razliku od pre 15 dana.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković: U Novom Sadu registrujemo dnevno više od 80 pozitivnih, prošle nedelje je to bilo između 50 i 60, što jasno govori da ono što se događalo pre 7-10 dana nepovoljno deluje.
Kisić Tepavčević dodaje da je slična situacija i u Beogradu, gde je za 30 odsto povećan broj zaraženih.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com