Kultura

„Moje dete“ na sceni niškog pozorišta

Na sceni niškog pozorišta u četvrtak, 7. februara, gostuje Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom „Moje dete“ po tekstu Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević.

Predstava „Moje dete“ je jedna od najuspešnijih i najnagrađivanijih predstava Beogradskog dramskog pozorišta poslednje decenije. Predstava je trijumfovala na nizu pozorišnih festivala u Kragujevcu (Joakim interfest), Mladenovcu (Teatar u jednom dejstvu), Banja Luci (Festival glumaca), Zenici, Aleksincu, Aleksandrovcu i Jaroslavlju (Rusija).

U predstavi igraju: Jovana Gavrilović, Ivana Nikolić, Andrej Šepetkovski, Vladan Milić, Jelisaveta Orašanin/Ljubinka Klarić i Mladen Sovilj.

Karte za predstavu se mogu kupiti po ceni od 700 dinara (parter) i 500 dinara (balkon), na blagajni pozorišta.

Pozorišna kritičarka Ana Tasić (izvod iz kritike):

„U milje romske porodice, Stojan Srdić (tekst nagrađen na Konkursu „Branislav Nušić“2015) smešta stravičnu, gotovo ritualnu priču o stradanju desetogošnjeg deteta, koje preživljava silovanje, sirotište, roditeljski alkoholizam, neefikasnost socijalne i zdravstvene službe. Najpre u jeziku, a onda i u specifičnom modelu ponašanja, rediteljka je našla uporište za svoju ubitačno jdnostavnu predstavu. Potpuno socijalno nevidljive i skrajnute od civilizacije žive čitave kategorije ljudi, prisiljenih da formiraju paralelni život, u kome važe pećinska pravila. Jovana Gavrilović (Ranka) je namučenu dečju dušu odigrala bez ukrasa i otklona, jasno i potresno, kao u dokumentarnom filmu. Ivana Nikolić (Mirka), Andrej Šepetkovski (Borkan), Vladan Milić (Zule) predstavili su Rome u nekoliko bitnih dimenzija. Mladen Sovilj je Miška odigrao kao krivo ogledalo: kroz njega se sudbina Ranke još jednom prelomila kao socijalno i psihološki deformisana. Potresna i univerzalna priča, bez nasilnih zahvata nad njom.“

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com