Ekonomija

Moguće rešavanje spora posredovanjem i u oblasti finansijskih usluga. Najveći broj medijacija sproveden pred Narodnom bankom

Putem medijacije u oblasti finansijskih usluga moguće je efikasno i uspešno postignuti pozitivne rezultate u rešavanju sporova iz oblasti bankarskih usluga, lizinga, osiguranja i društva za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom. Ovi predmeti su izuzetno pogodni za postupak medijacije, kaže Violeta Stamenković, diplomirani pravnik, medijator Regionalne kancelarije posrednika Niš.

Ona dodaje da je osnovni cilj medijacije rasterećenje sudova, ubrzanje postupaka i ušteda na parničnim troškovima.

Violeta Stamenković, Regionalna kancelarija posrednika

“Najveći broj medijacija iz oblasti bankarskih usluga je sprovedeno upravo u postupku posredovnja pred Narodnom bankom Srbije, jer NBS ima značajni autoritet kao institucija. Predlog za posredovanje pred NBS može se podneti u dva slučaja i to ako niste zadovoljni odgovorom banke na prigovor ili vam odgovor nije dostavljen u roku od 15 dana od dana prijema prigovora”, kaže Violeta Stamenković.

 

Fizička lica mogu i direktno podneti predlog za medijaciju ako imaju sporan odnos prema davaocu finansijskog lizinga, pružaocu platne usluge, osiguravajućem društvu ili društvu za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondom.

“Postupak pruža priliku stranama u sporu da razgovorom, slobodno iznose svoje stavove, argumente,i predlažu moguća rešenja, daju svoja mišljenja. Postignut sporazum o rešavanju spora u medijaciji može imati snagu ugovora, odnosno vansudskog poravnanja”, dodaje Stamenković.

Postignut sporazum može dobiti i snagu izvršne isprave ukoliko sadrži klauzulu izvršnosti – izjavu dužnika da pristaje da poverilac može pokrenuti postupak prinudnog izvršenja nakon dospelosti potraživanja, kao i ukoliko su potpisi strana i medijatora overeni od strane suda ili javnog beležnika.

Regionalna kancelarija posrednika Niš septembra organizuje osnovnu obuku za sticanje licence posrednik-medijator u Nišu. Realizator obuke je Fakultet političkih nauka Univerziteta u Beogradu, a obuka će biti sprovedena uz sve mere opreza koje su preporučene radi suzbijanja zarazne bolesti KOVID – 19. Polaznici stiču potrebno znanje, veštine i licencu koja im omogućava da kao profesionalci budu angažovani u rešavanju sporova u sopstvenoj radnoj sredini i po pozivu kod drugih privrednih subjekata.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button