Kultura

Moguće otvaranje Ruskog kulturnog centra u Nišu

Predstavnici Ruskog državnog pedagoškog univerziteta ’’Gercen’’ i niškog Univerziteta, razgovarali su o realizaciji nastave na ruskom jeziku i formiranju Ruskog kulturnog centra u Nišu. Reč je o projektu koji će finansirati Rusija, a čiji je cilj veća zastupljenost ruskog jezika u srpskom obrazovanju.

„Glavna tema našeg današnjeg sastanka bila je mogućnost korišćenja ruskog jezika i učenja ruskog jezika na fakultetima Univerziteta u Nišu.Treba naglasiti da, što se tiče našeg projekta, on se ne odnosi samo na učenje ruskog jezika nego i na običavanje u drugim oblastima na ruskom jeziku. Imamo i konkretne primire kao što je Mašinski i Fakultet zaštite na radu koji imaju saradnju sa fakultetima u Rusiji i neophodno im je poznavanje ruskog jezika“, kazao je Jurkov Jevgenije Jefimović sa Ruskog državnog pedagoškog univerziteta ’’Gercen’’

Foto: V.P.

Sastanku u Gradskoj kući je prisustvovao zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, predstavnici Univerziteta u Nišu, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu profesor dr Natalija Jovanović sa saradnicima kao i dekani nekoliko niških fakulteta.

„Filozofski fakultet je pozvan da svojim predlozima definiše polje delovanja.Delegacija Filozofskog fakulteta je insistirala na otvaranju jednog kulturnog centra ruskog jezika i kulture koji bi bio od značaja za promovisanje ruskog jezika i kulture. Jedan od naših ciljeva je i vraćanje ruskog jezika u naše škole i u skladu sa tim povećenje broja učenika koji uče ruski jezik u srednjim školama. Računamo na to da će ovu misiju da nam olakša jedan ovakav centar. Potrebno je uticati na direktore da oni utiču na decu i roditelje da izaberu ruski kao drugi jezik“, kaže Velimir Ilić, upravnik Departmana za ruski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu.

Za sada je postignut samo načelni dogovor, kazao je Ilić, a sledeći korak je preciziranje svih tih ideja, delovanja Centra i same lokacije gde bi se on našao. U tome Filozofski dobija i podršku grada i Univerziteta i sa tim aktivnostima može da se krene što pre.

Ideja o ovom projektu došla je sa državnog nivoa, a Niš je odabran da bude predstavnik srpske strane. Ruska strana spremna da isfinansira projekat u celini.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com