KulturaVideo

MOGUĆA NOVA TURISTIČKA ATRAKCIJA NIŠA: Praistorijsko naselje na Humskoj čuki (VIDEO)

Postoji mogućnost da Niš dobije još jednu atraktivnu turističku destinaciju. Na Humskoj čuki, planirana je izgradnja novog arheološkog parka, poput Pločnika u Prokuplju.

Istraživanja Humske čuke, koju vodi Arheološki institut iz Beograda su završena i ona su zadnjih nekoliko godina dala zaista kvalitetne nalaze.

“Kompletna priča trebala bi da se završi formiranjem jednog praistorijskog naselja (od 4 do 6.000 godina pre nove ere). Najbolji model bi bio model Pločnika pored Prokuplja. To mesto definiše i vizuelno i hijararhijski jednu organizovanu ekonomsku zajednicu koja je imala svoje socijalne standarde i uređenje”, istakao je direktor Narodnog muzeja Niš Nenad Spasić.

Temelji istraženih kuća se već nalaze na Humskoj čuki, postoje definisani prostori, samo je potrebno i projektno isplanirati i zatražiti sredstva od Ministarstva kulture.

“Na pločniku postoji šest kuća, pretpostavljam da taj prostor daje i veću mogućnost. Radi se o drvenim kućama koje nisu za podcenjivanje ni u stambenom ni u organizacionom smislu. Treba da znamo da su oni i u to vreme znali da se zaštete i od vremenskih uslova i od eventualne agresije nekih plemena”, objasnio je Spasić.

Ljudi iz tog perioda su bili lovci, proizvodili su žitarice i tako se hranili. U centralnom delu kuće nalazilo se ognjište. Bili su organizovano društvo koje se našlo na našim prostorima i bilo naprednije od mnogih društava u ostatku Evrope. Imali su alat, imali su posuđe za jelo, oruđa i oružja.

Život praistorijskog čoveka sigurno bi bio zanimljiv turistima, smatra i kustos Narodnog muzeja Niš Tatjana Trajković Filipović. Ona podseća ta je ideja o izgradnji praistorijskog naselj stara već više od 10 godina.

Kako je živeo i šta je radio praistorijski čovek pogledajte u videu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Музеј нам у ово несрећно време скрене пажњу на наше богатство о коме мало знамо.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com