Društvo

“Modro oko” – Skrivena oaza i prirodni kutak za dušu (FOTO)

Iako je zatvoreno za posetice, predstavljamo vam skriveno blago, izvorište “Modro oko”, koje se nalazi na samo otprilike pola sata vožnje, u selu Krupac, kod Bele Palanke u blizini Niša.

O njegovoj lepoti svedoči i to što je proglašeno prirodnim dobrom od velikog značaja i svrstano u drugu kategoriju zaštite kao spomenik prirode Republike Srbije 1998. godine.

Vrelo Modro ili Modro oko, ime dobilo zbog vode modro zelenkaste boje (mestimično plavičaste) i njene velike dubinske prozračnosti. Modrozelenkasta boja vode potiče od boje stana i vodenih trava, a svetloplavičasta se javlja u najdubljim delovima vrela. Boja se menja tokom dana zbog podneblja i visine Sunca, ali uvek dominira zelenkasta varijanta boje.

Foto: J.M.

“Krupačko vrelo stavlja se pod zaštitu kao specifičan kraški fenomen, koji predstavlja rastuće vrelo u u jezerenoj vrtačastoj depresiji, sa prostranim položenim pedinskim kanalom u dubini, sa izuzetnim odnosom maksimalne i minimalne opažane izdašnosti, a predstavlja prirodni resurs visokokvalitetnih malomineralizovanih voda koje se povremeno koriste u sistemu vodosnabdevanja Niša”, piše Sl.list grada Niša 31/98, izvor Wikipedia.

Nestvarni prizori, plaventilo, mir i netaknuta priroda.

Foto: J.M.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Juče 01.07.sam bio…nažalost do vrela ne može da se dođe,osim ako nisi novinar.Zaključana kapija,zabranjen ulaz i slikanje.

    1. Dali znate imenjace da je vrelo povezano sa jednim bunarom skroz gore u stenama iznad krupca jasam stariji a cuo od moih starih pricu nikad nisam video krupac poznajem od malena tamo iso u skolu peti razred ziveo u crvenom bregu zaseok ciflik i uskoro se vracam da tamo provedem staracke dane POZDRAV MIODRAG DJORDJEVIC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com