Ekonomija

Modernizacija trafo stanice “Tešica”

Razvodno postrojenje “Tešica” je tipski građeno kao trafostanica 35/10 kV. Funkcioniše, medjutim, kao razvodno postrojenje i snabdeva električnom energijom ukupno 2650 kupaca. 10 kV vod kod Vukanja snabdeva 1360 kupaca, kod Tešice 770 kupaca i vod kod Lužana 520 kupaca. Ovu trafo stanicu posetio je Boban Džunić, direktor Elektrodistibucije Niš.

“Mi smo ovo razvodno postrojenje potpuno modernizovali ugradnjom najsavremenijih mikroprocesorskih uređaja za zaštitu i upravljanje. To, zapravo, znači-da smo modernizacijom omogućili daljinski nadzor i upravljenje postrojenjem iz Distributivnog centra Niš, što značajno povećava pouzdanost sistema i kontinuitet u napajanju korisnika elektreicnom energijom. Drugim rečima, kada dođe do kvara, isključiće se samo ta deonica, a ne šire područje kako se ranije događalo. Time se poboljšavaju parametri u pogledu vremena i broja prekida po kupcu,” kaže Džunić.

S druge strane-olakšava se i pojednostavljuje rad uklopničara iz Distributivnog centra Aleksinac, jer se automatski smanjuje veliki broj intervencija zbog kojih su morali da odlaze u Tešicu.

Ugradnja mikroprocesorske zaštite ima još jednu značajnu prednost. Omogućava analizu kvarova –  vrstu, tip kvara, veličinu napona i struja u trenutku kada nastane kvar, kao i njihovo automatsko memorisanje. Na osnovu te analize moguće je pronaći slabu tačku u sistemu i reagovati preventivno na otklanjanju kvara.

Svi radovi na modernizaciji ove Trafostanice su izvedeni sopstvenim snagama ogranka Elektrodistribucije Niš u saradnji sa Sektorom za upravljanje. Upravo zbog toga su i troškovi na modernizaciji minimalni – iznose 2,5 miliona dinara, ali će zato efekti biti izuzetno veliki.

“Veoma je važno napomenuti i to da će, ovom modernizacijom, parametri o dužini i trajanju kvarova na nivou celog Ogranka Niš biti drastično smanjeni, na osnovu cega realno očekujemo napredak Ogranka Niš, koji je trenutno na 14 mestu od ukupno 33 ogranka na teritoriji cele Srbije”, kazao je Džunić priliko obilaska ove trafo stanice.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com