Ekonomija

Modernizacija aerodroma Konstantin Veliki

Svetlosna signalizacija za uslove smanjene vidljivosti, do kraja godine biće postavljena na poletno-sletnoj pisti aerodroma „Konstantin Veliki“ u Nišu.

Kompletan posao finansira država sredstvima iz budžeta u iznosu od milion evra.

Postavljanjem svetlosne signalizacije ALS sistem će biti kompletiran.

„ALS-sistem je uslov svih uslova da aerodrom bude primamljiv kompanijama. Ta signalizacija je neophodna u uslovima smanjene vidljivosti, što je naročito izraženo u zimskoj sezoni letenja. To je nešto o čemu govorimo duži vremenski period i što sada konačno rešavamo. Ugovor sa izvođačem je potpisan i uskoro kreću poslovi instalacije“, kaže Mihajlo Zdravković direktor preduzeća „Aerodromi Srbije“.

Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu ima najpovoljnije meteo uslove u regionu – samo dva do tri maglovita dana u godini. Iz tog razloga uvek je bio alternativa beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“.

Foto: S.P.

Završena je i nabavka rentgen uređaja, skenera, metal-detektorskih vrata i druge opreme neophodne za kontrolu putnika, prtljaga i robe za bezbedan transport vazduhoplovima sa niškog aerodroma.

„U ovaj resurs se nije ulagalo duže vreme. Radimo sa dotrajalom opremom koju smo dobili kao pozajmicu ili kao donaciju od aerodroma Nikola Tesla. Reč je o opremi koju je beogradski aerodrom koristio određeni period i koja je instalirana kod nas i bila zadovoljavajuća u trenutku kada nismo imali veliki broj letova. Takođe, reparirali smo sve putničke stepenice, koje će za desetak dana već biti u upotrebi, a nabavljene su i stepenice za osobe sa posebnim potrebama što do sada nismo imali“.

Period zabrane letova, zbog epidemije, na niškom aerodromu je iskorišćen za pripremu prostora gde će naredne godine početi izgradnja nove terminalne zgrade.

Foto: S.P.

„Radiće se po fazama kako bi aerodrom mogao normalno da funkcioniše, a 2023. godine bi trebalo da bude završena. Nova zgrada će biti za odlazeće putnike, sa komercijalnim sadržajima i prostorijama neophodnih za rad aerodromskih službi. Postojeća zgrada će, takođe, biti rekonstruisana i prilagođena novom kompleksu. To će biti prostor za dolazeće putnike i za zaposlene u preduzeću Aerodromi Srbije. Ostalo je još da završimo pripremu terena za proširenje platforme i rulne staze“, navodi Zdravković.

Sa završetkom ovih poslova niški aerodrom će raspolagati sa 10.000 kvadratnih metara prostora koji će obezbediti sav potreban konfor građanima koji koriste usluge aerodroma. Procene su da će izgradnja i opremanje nove terminalne zgrade koštati između sedam i devet miliona evra, a sredstva, će biti obezbeđena iz budžeta Republike Srbije.

Foto: S.P.

Preduzeće „Aerodromi Srbije“, januara ove godine, potpisalo je ugovor o dugoročnom zakupu sa Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, za izgradnju novog kontrolnog tornja. Epidemija je značajno usporila izradu idejnog projekta, ali plan da njegova izgradnja krene 2021. godine još stoji, kažu u ovom preduzeću.

U planu je i sanacija kolovozne konstrukcije u ukupnoj dužini od 2,5 km, koja je poslednji put presvučena asvaltom još 2002. godine, kada je aerodrom pušten u saobraćaj.

Biće izdvojeno dodatnih 15 miliona dinara i za sanaciju dela aerodromskog kompleksa gde se nalazi nekoliko srušenih kaponira iz vremena kada je ovaj deo aerodroma bio vojni. Time će se ispraviti nepravilnosti na koje je, prilikom sertifikacije aerodroma, ukazao Direktorat civilnog vazduhoplovstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com